eur:
392.16
usd:
366.4
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Járai: kedvező infláció, tarthatatlan államháztartás

Az infláció várhatóan kedvező alakulása miatt a jegybank monetáris tanácsa mai ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatot - 6 százalékon - ám a jegybank elnöke szerint az államháztartás helyzete továbbra is kritikus.

Járai Zsigmond kijelentette: "fenntarthatatlan azonban az államháztartás helyzete, ám azt nem lehet megmondani, hogy mikor, milyen körülmények között következik be a (...) konszolidációja".
/>
/>A jegybank-elnök az alapkamat változatlanul hagyását azzal indokolta, hogy a nemzetközi piacokon igen nagy továbbra is a befektetők kockázatéhsége. A magyar makrogazdasági folyamatokról a tanács véleménye a legutóbbi kamatmeghatározó ülés óta nem változott.
/>
/>Járai Zsigmond úgy véli, az idén decemberben az egy évre visszatekintő pénzromlás 3,2 százalék lehet, ami már benne van az MNB által meghatározott árstabilitásban, amit 3 százalék plusz-mínusz 1 százalékpontos sávban határozott meg a jegybank.
/>
/>"Közel vagyunk az árstabilitáshoz" - jelentette ki az InfoRádiónak a jegybank elnöke. Ugyanakkor hozzátette: azt nem tudni pontosan, hogy az államháztartás helyzetének milyen következményei lesznek az inflációra.
/>
/>A jegybank elnöke azt mondta, hogy a költségvetés tervezése nem megfelelően történt.
/>
/>"Úgy gondoljuk, hogy a tervezettnél lényegesen rosszabb helyzetben lesz jövőre is az államháztartás" - tette hozzá Járai Zsigmond.
/>
/>Szuppán Gergely, a Takarékbank elemzője az InfoRádióban azt mondta: az inflációs pálya továbbra is kedvező képet mutat, kockázati tényezőt jelent ugyanakkor az ország nemzetközi megítélése és az elmúlt hetek leminősítései.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×