INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Két és fél millió tonna gabonatároló kapacitás épül februárig

Infostart / InfoRádió
A jövő év februárjának végére 2,3-2,4 millió tonna új tárolókapacitás épül meg, és tovább félmillió tonna tárolására alkalmas raktárat újítanak fel - közölte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára csütörtökön, a Békés megyei Csárdaszállásán.

Pásztohy András elmondta, hogy a szaktárca által meghirdetett raktárépítési projekten, amely az Agrár- és Vidékfejlesztési operatív programon keresztül valósul meg, a 490 pályázóból 437-en kerültek ki nyertesen.

Hozzátette: a mintegy 60 milliárd forintba kerülő fejlesztés eredményeként összességében mintegy hárommillió tonna új tárolókapacitás épül meg.

Ebből december 31-ig 700 ezer tonna kapacitást adnak át, további 1,3 millió tonna kapacitás 2006 februárjának végéig épül meg, a fennmaradó részt a tavasz folyamán fejezik be.

Az államtitkár szerint nagy szükség van a tárolókapacitások bővítésére, mert kukoricából is nagyon jó az idei termés.

A tavalyi 8,5 millió tonnás rekordhoz képest ugyanis az idén, 96 százalékos betakarítási állapot mellett, várhatóan 9 millió tonna kukoricát takarítanak be a termelők.

Pásztohy András szerint a gazdák "okultak a 2004. éves tapasztalatokból, s napjainkra intenzívvé vált körükben a piacban való gondolkodás".

Elmondta, hogy a kereskedők folyamatosan vásárolják fel a gabonát, és az intervencióra felajánlott gabonamennyiség mellet zajlik a kiszállítás is az unióba, illetve harmadik országokba.

"Nagyon sok gazdálkodó ( ) szeptember-október hónapban tonnánként 21-23 ezer forint körüli áron eladta a kukoricáját és már el is ment a raktárból a termése" - mondta.

A szaktárca politikai államtitkára a délelőtt folyamán Csárdaszálláson átadta a Kontirex-Chem Kft. beruházásában megvalósult, mintegy 10 ezer tonna gabona tárolására alkalmas raktárbázist.

A 3.200 négyzetméteres új tároló megépítése a kft.-nek bruttó 170 millió forintjába került, amelyhez pályázat útján nyertek el kamattámogatást - tájékoztatta az MTI-t Farkas Miklós, a társaság ügyvezető igazgatója.

A címlapról ajánljuk