eur:
393.51
usd:
368
bux:
66334.65
2024. április 24. szerda György

Kompromisszumos javaslatok az uniós költségvetésről

A Népszabadság információi szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kompromisszumos javaslatot vetett fel csütörtök este Tony Blair brit miniszterelnöknek, az Európai Unió 2007 és 2013 közötti költségvetéséről. A lap úgy tudja: a magyar kormányfő terve többek között figyelembe veszi a francia-brit agrárvitát, és elfogadna egy a jelenleg tervezettnél kisebb büdzsécsökkentést is, amennyiben a tíz új tagállam kedvezőbb feltételeket kapna.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap rózsadombi otthonában adott vacsorát Tony Blair brit kormányfő tiszteletére. A megbeszélésen az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről és a büdzsét jelentősen csökkentő brit javaslatról tárgyaltak.

A magyar kormány – hasonlóan a szintén tavaly csatlakozott további hat közép-kelet-európai országhoz - korábban elfogadhatatlannak nevezte a brit indítványt, amely szerint 25 milliárd euróval csökkentenék az unió költségvetését, illetve tíz százalékkal az új tagállamoknak járó felzárkóztatási támogatásokat.

A Reuters brit hírügynökség szerint a pénteki megbeszélésen Tony Blair kisebb csökkentést javasolhat, ugyanakkor szeretné elérni, hogy az új tagállamok a jelenleginél könnyebben férjenek hozzá az uniós forrásokhoz.

A brit kormányfő az előzetesen kiszivárgott hírek szerint javasolja, hogy a 2007-2013-mas költségvetés kiadási tételeit félidőben vizsgálják felül.
Tony Blair korábban Tallinban az észt, a lett és a litván miniszterelnökkel tárgyalt a témában. Pénteken a magyar mellett a cseh, a lengyel, és a szlovák vezetőkkel folytatja a megbeszéléseket.

Brüsszeli diplomáciai források szerint elképzelhető, hogy Szlovákia nem csatlakozik az Európai Unió többi új tagjához, amelyek elutasítják a költségvetés csökkentését.

{{keretes_cim}}

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter csütörtökön tárgyalt brit kollégájával, Jack Straw-val. A megbeszélésről azt közölték, hogy a brit javaslat a tagországok GDP-jének 1 százalékát elérő költségvetési befizetési javaslatról szól majd. Németország örülne ennek az 1 százalékos (815 milliárd eurós) korlátnak, mivel Németország, mint nettó befizető, nincsen olyan helyzetben, hogy hozzájárulását növelje. A legutóbbi luxembourgi tanácsülés 1,056 százalékos befizetési arányt javasolt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×