INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A szénfillérrel csak a Vértesi Erőművet támogatja a kormány

Infostart / InfoRádió
Csak a Vértesi Erőművet támogatná a kormány az úgynevezett "szénfillér" bevezetésével. Az Országgyűlés gazdasági bizottsága már elfogadta a javaslatot. A Fidesz szerint a döntés növeli, az MSZP szerint nem érinti az áram fogyasztói árát.

Az indítvány értelmében elkülönül az eddigi támogatás, és valamennyi fogyasztó villanyszámlájába kilowattonként 30 fillért építenek be helyette.

Podolák György, az Országgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke az Inforádiónak elmondta: az összesen 8-10 milliárd forint átcsoportosítása nem jelent többletkiadást a lakosság számára.

Emlékeztetett: az intézkedésre azért van szükség, mert az Európai Bizottság döntése értelmében Magyarország uniós taggá válása után az erőművek nem kaphatnak támogatást; a kormány csak a bányaművelést és annak fenntartását segítheti.

A szocialista politikus hozzátette: csak a Vértes Erőműnek van önálló bányaművelése.

A Fidesz szerint a szénfillér bevezetésével tovább növekednének az állampolgárok és a vállalkozások kiadásai. Domokos László képviselő az InfoRádióban azt mondta, hogy nem támogatják a javaslatot.

Az energiainfo.hu szakértője az InfoRádiónak azt mondta: a módosítás csak formaság, hiszen az áram árában eddig is megfizették a fogyasztók az erőművek támogatását. A változás csak annyi, hogy ennek mértéke láthatóvá válik az áram árának meghatározásakor.
A címlapról ajánljuk