INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A Fidesz szerint teljesíthetetlen a konvergencia program

Infostart / InfoRádió
A kormány által benyújtott konvergencia program "megpecsélheti" Magyarország sorsát - mondta Nógrádi Zoltán fideszes képviselő az InfoRádióban.

A politikus úgy vélekedett, hogy az euró bevezetéséhez a kormány által kijelölt út tarthatatlan.

A konvergencia program végrehajthatatlan. Ez kockáztatja Magyarország jó hírét, és „megfoszthat bennünket hihetetlen nagyságrendű uniós támogatástól” – tette hozzá.

Nógrádi Zoltán azt mondta, hogy a nemzetközi pénzintézetek is osztják a Fidesz véleményét arról, hogy a magyar kormány nem tett konkrét lépéseket az államháztartási hiány csökkentéséért.

Feltételezhető, hogy a jövő évi költségvetés már elfogadása előtt megbukik – tette hozzá.

A képviselő szerint a piacok borúlátók, mert a kormány nem tudja 2008-ig 3 százalék alá csökkenteni az államháztartási hiányt.

A büdzsé szerkezete nem alkalmas az euró bevezetéséhez szükséges feltételek teljesítéséhez – jelentette ki Nógrádi Zoltán.

A konvergencia programot szerdán fogadta el a kormány, majd benyújtotta az Európai Uniónak.

A program szerint 2008-ban a nyugdíjreform figyelembevételével 2,9 százalék lesz a GDP-arányos államháztartási hiány, az államadósság mértéke 60 százalék alá csökken.

Ez azt jelentené, hogy Magyarország 2008-ra teljesíti a maastrichti kritériumokat, és 2010-ben bevezetheti az eurót.

Veres János pénzügyminiszter azt mondta, hogy a kormány a 2006-os hasonló, 1,4 százalékpontos GDP-arányos hiánycsökkentéssel számol a következő évekre.

Hozzátette: ezt részben a kiadások mérséklésével, részbena bevételek növelésével akarják elérni.

Kóka János gazdasági miniszter csütörtökön azt mondta, hogy az ország előtt négy kihívás áll, az adó és az államháztartási hiány csökkentése, az autópálya-építés, valamint a bérek és nyugdíjak növelése.

A miniszter szerint a célok megvalósítását négy "eszköz" segíti: az erőteljes gazdasági növekedés, a bürokrácia leépítése, a privatizáció folytatása és az uniós fejlesztési pénzek.

Barcza György, az ING Bank elemzője az InfoRádióban úgy vélte: a piacot megnyugtatta az eurócsatlakozási céldátum megerősítése, azonban meglehetősen kicsi az esélye a közös európai fizetőeszköz 2010-es bevezetésének. Szerinte ennek legvalószínűbb időpontja 2013 vagy 2014.

Kapcsolódó hang

Kóka János a konvergencia programról
 


A Bruxinfo a konvergencia programról
 


Nógrádi Zoltán a konvergencia programról
 


A címlapról ajánljuk