INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Kamatot emelt az EKB

Infostart / InfoRádió
Az Európai Központi Bank (EKB) a piaci várakozásoknak megfelelően, 25 bázisponttal, 2,25 százalékra növelte az irányadó kamatot. A Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója szerint a következő hónapokban 50 bázisponttal emeli az alapkamatot a jegybank Monetáris Tanácsa.

Az Európai Központi Bank két és fél éve változatlan szinten tartotta az irányadó kamatot. Most azonban a biztató növekedési mutatók mellett – a magas olajárak miatt – kialakult inflációs nyomást kívánta mérsékelni a pénzintézet – nyilatkozta az InfoRádiónak Láng Róbert, a Portfolio.hu elemzője.

A szakember úgy vélte: a mostani kamatemelés egyelőre egyszeri lépésként tekinthető. Az európai irányadó kamat szintje várhatóan csak további emelkedés esetén lesz hatással a magyar alapkamat mértékére – jelentette ki a pénzügyi elemző.

Urbán László, a jegybank ügyvezető igazgatója egy budapesti szakmai konferencián úgy vélte: várható, hogy a következő hónapokban 50 bázisponttal emeli az irányadó kamatot a Monetáris Tanács.

A jegybanki szakértő szerint a piaci szereplők már beárazták a kamatemelést; az így kialakuló 6,5 százalékos kamatszint pedig 2006 végéig maradhat fenn.

Londoni elemzők szerint az EKB döntése nyomán a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának fél-egy százalékponttal kell emelnie a jövőben a jegybanki alapkamatot.A címlapról ajánljuk