A Michigani Egyetem kutatói egy átfogó tanulmány keretében 5800 élelmiszert rangsoroltak aszerint, hogy milyen hatással vannak az emberi várható élettartamra. Ennek alapjául az Egészségügyi Táplálkozási Indexet (Health Nutritional Index – HENI) dolgozták ki.
Ez az index figyelembe veszi az ételek adalékanyagait, zsír-, kalória- és cukortartalmát, majd az elfogyasztott élelmiszer grammonkénti hatását egy standard adaghoz igazítva számítja ki a percekben kifejezett egészségügyi előnyt vagy hátrányt. Például, a HENI azt is figyelembe veszi, hogy a feldolgozott húsok fogyasztása átlagosan 0,45 perc egészséges életet von el grammonként.
Az eredmények riasztóak:
- Egy hot dog elfogyasztása akár 36 „egészséges” perccel is rövidítheti az életet.
- A cukros üdítők, mint a kóla, adagonként 12 percet vehetnek el tőlünk.
- Egy adag bacon 6 perccel rövidíthet meg, a dupla sajtburger közel 9 perc veszteséget jelent, míg a csirkeszárny 3 perc 30 másodperc mínuszt eredményez.
- A feldolgozott húsok általánosságban, de különösen az olyan ételek, mint a paradicsomszósszal és hagymával készült sózott marhahús, drámai, akár 71 perces életrövidülést is okozhatnak.
- A reggel szendvicsek és tojások is 13 percet vonhatnak el az élettartamból.
Egészséges ételek, amelyek nüvelik az életetet
- Egy banán például 13 és fél perccel járul hozzá az élethez.
- Egy adag sült lazac 16 perccel növelheti az élettartamot.
- 30 gramm dió akár 26 perccel hosszabbíthatja meg az életünket.
- Bizonyos halfajták akár 28-32 perccel is növelhetik az élettartamot.
- A paradicsom alapú szósszal készített szardínia kiugróan magas, 82 perccel is meghosszabbíthatja az életet.
A kutatók kiemelték, hogy a napi kalóriabevitel mindössze 10 százalékának lecserélése marhahúsról és feldolgozott húsokról teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök, zöldségek, diófélék, hüvelyesek és bizonyos tenger gyümölcsei változatos keverékére akár napi 48 egészséges perccel is hozzájárulhatna az életünkhöz, miközben az étrend karbonlábnyoma is jelentősen csökkenne.





