eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: unsplash.com

Ha most indul kirándulni, ezt jobb, ha tudja – súlyos bírság fenyeget

Három dolog, amit tilos hazavinni az erdőből.

Az erdőben járva sokszor azt gondoljuk, hogy az “senki földje”, tehát, amit ott találunk, az a miénk. Van, amit gyűjthetünk, például ilyen a medvehagyma, ám erre is vannak szabályok. Más dolgokat viszont szigorúan tilos hazavinni – írja a femina.hu.

Azzal sokan tisztában vannak, hogy a védett növények leszakításával nagy kárt okozhat az ember az erdei ökoszisztémában, ám rengeteg egyéb dolgot sem szabadna begyűjteni. A jogszabály megszegői a komoly károkozás miatt akár jelentős mértékű pénzbírsággal is sújthatók, ezért különösen fontos lenne tudni, hogy mit tilos begyűjteni.

A vadgazdálkodásról és vadászatról szóló törvény értelmében tilos hazavinni az elhullajtott agancsokat. Ezek a területileg illetékes vadásztársaság tulajdonai. Az agancsok gyűjtését kizárólag erdészeti szakemberek és hivatalos engedéllyel rendelkezők végezhetik, egyéb esetek lopásnak minősülnek. A bírság összege akár ötmillió forint is lehet.

A természet védelméről szóló törvény értelmében a földtani természeti értékek általános védelme illeti meg a földtani, felszínalaktani képződményeket, ásványokat, ásványtársulásokat, ősmaradványokat, így ezeket sem szabad hazavinni. A gyűjteni kizárólag a természetvédelmi hatóság engedélyével lehet.

Számos gomba- és zuzmófaj védettnek minősül, természetvédelmi értékük 5-10 ezer forint közé esik. Leszedésük komoly kárt okozhat az élővilágban, ha nem vagyunk biztosak egy gomba fajtájában – ez a mérgező gombák miatt is erősen javasolt –, hagyjuk meg az élőhelyén.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×