eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Close up of sporty woman tying shoelace while kneeling outdoor, In background bridge. Fitness outdoors concept.
Nyitókép: dusanpetkovic/Getty Images

Edzés vagy alvás? Nem ez a kérdés

Azok a középkorúak, akik keveset alszanak, hiába mozognak, ugyanolyan mértékű kognitiv hanyatlást szenvednek el, mint passzív életmódot élő társaik.

Az edzés memóriát és gondolkodást érintő pozitív hatása nem tud érvényesülni azoknál az ötvenes-hatvanas éveikben járó embereknél, akik nem alszanak eleget – írja a The Guardian.

A University College London kutatása megállapította, hogy akik napi hat óránál kevesebbet alszanak ebben az életkorban, hiába mozognak rendszeresen, gyorsan romló kognitív képességekről számolnak be.

Egy évtized elteltével pedig figyelmük, memóriájuk és tanulási képességük ugyanolyan szinten volt, mint azoké, akik keveset mozognak.

A Lancet Healthy Longevityben megjelentetett eredmények aláhúzzák az alvás szerepét a mentális hanyatlás kivédésében.

Vagyis ha valaki sportol, de nem alszik eleget, talán csak áltatja magát azzal, hogy védi mentális képességeit.

"Tanulmányunk arra utal, hogy szükség lehet egy bizonyos mennyiségű alvásra ahhoz, hogy a fizikai aktivitás nyújtotta kognitív előnyöket teljes mértékben ki tudjuk használni. A mozgásra és az alvásra együttesen kell odafigyelni. A korábbi ez irányú tanulmányok elsősorban keresztmetszeti jellegűek voltak, csak egy pillanatfelvételre összpontosítottak, ezért meglepődtünk, hogy a rendszeres fizikai aktivitás nem mindig elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza az alváshiány kognitív egészségre gyakorolt hosszú távú hatásait" – fogalmazott Mikaela Bloomberg, a kutatás vezetője.

A kutatásban 9000 ötven év fölötti ember adatait tekintették át, akik mindannyian részt vettek egy öregedést vizsgáló longitudinális kutatásban. Kognitív funkcióikat egy évtizeden át követték figyelemmel különböző tesztek segítségével, illetve alvási és sportolási szokásaikról kérdőív segítségével tájékozódtak.

A megfigyelés kezdetén a többet mozgók kognitív funkciói jobbak voltak azoknál, akik nem sportoltak, függetlenül attól, hogy mennyit aludtak.

Ez ugyanakkor változott az idő elteltével: azok az ötvenesek és hatvanasok, akik kevesebbet aludtak napi hat óránál, gyorsabb ütemű kognitív hanyatlást éltek át. Hetven év fölött ugyanakkor ismét alvásmennyiségtől függetlenül maradt meg a mozgás védő hatása.

"Az Egészségügyi Világszervezet a fizikai aktivitást a kognitív funkciók megőrzésének egyik módjaként azonosította már korábban, de a hatás maximalizálása érdekében az alvást is figyelembe kell venni" – fogalmazott Andrew Steptoe, a kutatás társszerzője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×