eur:
397.72
usd:
372.31
bux:
70436.77
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
Nyitókép: GettyImages/sot

Kiderült, mire kell odafigyelni, mielőtt begyújtjuk a kandallót

A tél beköszöntével egyre több fűtőberendezést használunk, de idén várhatóan a korábbinál többen térnek majd vissza a hagyományos fűtési módokhoz. Dobson Tibor tűzoltó vezérőrnagy beszélt az InfoRádiónak a fával fűtés veszélyeiről.

Az utóbbi 10-15 évben nem emelkedett a lakástüzek száma, mert biztonságosabbak lettek a fűtési technikai lehetőségek. Ezekben az években 5-6 ezer lakástűz fordult elő, többségében a téli és a kora tavaszi időszakban főképpen az ünnepek környékén – mondta az InfoRádiónak Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke.

A legtöbb áldozat a hatvan év fölöttiek közül kerül ki, a másik veszélyeztetett korosztály a kisgyermekek.Megjegyezte: ők még nem tudnak kellőképpen reagálni, ezért a felnőtteknek kell a legjobban figyelni rájuk.

A legtöbb tűzeset elsősorban az elektromos zárlat, az elektromos meghibásodás miatt jöhet létre.

A kiváltó ok vagy a zárlat, vagy pedig az eszköz túlterhelése, mert egy-egy elosztóból több eszközt működtethetünk, amit nem bír el a rendszer. Dobson Tibor szerint a tűzesetek jó része a konyhában keletkezik sütés-főzés miatt.

Idén a korábbi évektől eltérően valószínűleg többen fűtenek fával, mint szénnel. A rezsiárak emelkedése miatt többen visszatérnek a hagyományos tüzelési fűtési rendszere, erre vonatkozóan több javaslatot mondott:

  • a fával fűtés előtt nézzük át a kéményt, hiszen itt keletkezik a legtöbb tűzeset.
  • Érdemes ellenőrizni, hogy kellő biztonsággal működik a gázzal, a fával, szénnel működő kályha vagy tüzelő fűtőeszköz.
  • Meg kell győződni a füst helyes elvezetéséről, hogy nincs-e olyan szivárgás vagy átforrósodás, ami tüzet okozhat.
  • A tüzelő-fűtő berendezés környékén – főleg ha nyílt lánggal működik – ne tartsunk lakástextíliát vagy gyúlékony anyagot,
  • Zárjuk el a gyerekek elől a tűzgyújtást alkalmas eszközöket, hiszen utánozzák a felnőtteket.

A lakásba lehet vásárolni szén–monoxid érzékelőt, füstérzékelőt. A Dobson Tibor mind a kettőt javasolja, ezen eszközöket tízezer forintig lehet beszerezni, és akár több évig biztonságosan működhetnek. A füstérzékelőt elsősorban a hagyományos fűtési lakásba javasolja a lakás több részére, mert a tűzeset kialakulhat elektromos hiba miatt is. A lakáson belül a konyhába és a fürdőszobába nem javasolja a füstjelző beszerzését, hiszen az eszköz gőz hatására is beriaszthat.

A szén-monoxid érzékelőt inkább a gázfűtéssel működő lakásokba javasolja. Ez amiatt fontos, mert ha a levegőbe szén-monoxid kerül, nem érezzük, de az érzékelő azonnal erős hanggal riaszt. Van olyan eszköz, ami mind a füstérzékelésre, mind a szén-monoxid kiszűrésére is képes, de a két eszköz külön nem helyettesíti egymást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

Komoly nemzetközi problémát okozhat Szlovákiának, hogy június elején – a világon egyedüli államként – nem csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályaihoz. A Szlovákiát képviselő Peter Kotlár a pozsonyi parlament egészségügy bizottsági ülésén azt mondta, hogy ő csak az „emberi jogokat és az ország szuverenitását” védte azzal, hogy elutasították a dokumentum alkalmazását. Kotlár azt is megismételte, hogy Szlovákiában egyébként sem volt covid-járvány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.21. péntek, 18:00
Ferencz Orsolya
űrkutatásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 21. 06:52
×
×
×
×