eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Gyerekek az interneten: valamit nagyon rosszul csinálunk, épp fordítva kéne

Ahogy cseperedik a gyerek, a szülők egyre kevesebb figyelmet szentelnek az online tevékenységének, holott az online zaklatás épp a tinédzsereket érinti leginkább – mutat rá egy friss angol kutatás eredményeire a Yettel.

A mobilszolgáltató az iskolakezdéskor ismét arra próbálja felhívni a szülők figyelmét, hogy az online térben is ügyeljenek gyerekeik biztonságára. Erről kérdeztük Egyed Gábort, a Yettel Senior PR-tanácsadóját.

„Azt láttuk a kutatásban, hogy a szülők nagy százaléka mondja azt, hogy odafigyel gyermeke internetbiztonságára, viszont ha a gyerekeket kérdeztük meg, hogy ők mennyire érzik a szülő odafigyelését, kisebb számot kaptunk” – kezd egy tanulság levonásával a tanácsadó.

Egyed Gábor szerint amíg kisebb a gyerek, csak meséket néz az interneten, addig kevesebb dolga van a szülőnek, viszont „ahogy nőnek a gyerekek és már önállóan kezdenek el használni chatalkalmazásokat, közösségi oldalakat, nagyobb figyelmet igényelnek”. Pedig a kutatás pont fordított helyzetet írt le:

ahogy nőnek a gyerekek, a szülők egyre inkább azt gondolják, hogy meg tudják oldani ezeket a helyzeteket ők maguk.

A gyerekekre leselkedő veszélyek kapcsán a tanácsadó elmondta, hogy sokszor olyan helyzetbe kerülnek, hogy nem éri őket kimutatható kár, adatlopás, de megrémülnek. Persze olyan is van, hogy visszaélnek az adataikkal, fényképükkel.

„Ha nincs jól beállítva biztonsági szempontból, akkor vadidegenek tudnak neki írni, és itt bizony láttunk példát arra, hogy akár szexuális ajánlatokat tesznek vagy olyanokat kérnek a gyerekektől, hogy ruha nélkül fotózkodjanak. Ez megrémíti a gyerekeket, nem tudnak igazán mit kezdeni ezzel a helyzettel” – hívta fel a figyelmet Egyed Gábor.

Azt javasolják a szülőknek, hogy bármi negatív élmény éri a gyerekeket az interneten, beszélgessenek velük róla.

Ha a gyerek rosszkedvű, visszahúzódó lesz, azonnal gyanút kell fogni.

Ha nincs ilyen jel, akkor is érdemes általánosságban beszélgetni a gyerekekkel az internethasználatukról.

Digitálisan is elérhetővé tették magyar fordításban az angol kiadású Szülők nagy mobilkönyvét 14 részes online verzióban. Ezt az interneten is elérhetővé tették a forbes.hu oldalon. Ebben a legfőbb témaköröket dolgozták fel, például azt, hogy a szakértők mennyi kütyüidőt tartanak még egészségesnek, mikor kell már cselekednünk, és hogyan tegyük azt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×