eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Egy férfi hűsöl a párizsi Trocadéro tér szökőkútjainak medencéjében 2022. augusztus 3-án. A francia fővárosban 36 Celsius-fokos hőség tombol ezen a napon. A háttérben az Eiffel-torony.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Badra

Egy ötlet csökkentheti a hőhullámok áldozatainak számát

A hurrikánoknak bizonyos intenzitás felett nevet adnak, a téli viharokat is megszemélyesítik Amerikában – miért épp a hőhullámok maradnának ki a sorból?

A hőhullámok okozzák a legtöbb ember halálát az időjárási jelenségek közül Amerikában: az extrém meleg évente 600 ember halálát okozza. Az Adrienne Arsht-Rockefeller Foundation Resilience Center szerint ha mindegyikük nevet kapna, valamint egytől háromig terjedő skálán számoznák be őket intenzitásuk alapján, azzal életeket lehetne megmenteni.

Az amerikai Kalifornia, Miami, Kansas, Madison és Milwaukee mellett Athén és Sevilla is csatlakozott a pilot programhoz, melyben tesztelik az ötletet. A spanyol város Zoe névre keresztelte idén nyáron az első ilyen hőhullámot.

A meleg okozta többlethalálozásokat veszi számba a rendszer

"Minden emberre hatnak a világ minden tájon, de nem kellene halálesetekkel járniuk" – mondta a hőhullámokról az Arsht-Rock Resilience Center igazgatója, Kathy Baughman McLeod a USA Today-nek. Csapata a következő módon tervezte meg a rendszert: évtizedek adatait kutatták a napi halálesetek számával kapcsolatosan, majd megvizsgálták,

vajon az elhunytak számára hathatott-e az időjárás.

"Tegyük fel, hogy naponta átlagosan tíz ember halt meg különböző okok miatt; azt láttuk, hogy azokon a napokon, amikor a páratartalom, az éjszakai hőmérséklet és a többi elért egy bizonyos szintet, az adott napon megugrott a halálesetek száma" – mondta Henrich-Koenis. Elmondása szerint az egyes hőhullám-kategóriák a halálozási okok várható emelkedésének küszöbértékein alapulnak a hőmérséklet emelkedése esetén. Ezek a küszöbértékek a különböző városok hőérzékenysége alapján változnak.

"Az egyes kategóriájú hőhullám esetén például a halálozások 20 százalékos emelkedésére számítunk" – mondta az igazgató.

Egy komoly szakmai szervezet nem ért egyet a módszerrel

A Meteorológiai Világszervezet ugyanakkor nem tervezi elnevezni a hőhullámokat: véleményük szerint ami a hurrikánok kapcsán szükséges, az nem biztos, hogy kell ebben az esetben is.

"A hőhullámok rangsorolásának és megnevezésének független gyakorlata, amely nincs összehangolva a hivatalos figyelmeztető rendszerekkel, a polgári védelmi protokollok és koordinációs erőfeszítések megzavarásának kockázatával és nem szándékos negatív következményekkel járhat, esetleg csökkentheti hőséggel kapcsolatos intézkedések hatékonyságát" -– olvasható a WMO közleményében.

Kalifornia jövőre teljes körűen bevezetné a rendszert

Kaliforniában, ahol már 2020-ban is rekord forróságot jegyezhettek fel, ennek ellenére azon dolgoznak, hogy akár 2023-tól működhessen a teljes rendszer: nem annyira az elnevezés, mint inkább a hőségek három kategóriába sorolása kerülhet itt fókuszba. Jelenleg ugyanis sok ember egyszerűen egy időjárással kapcsolatos sztoriként kezeli a hőhullámokat, nem pedig valódi egészségügyi veszélyhelyzetként.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×