INFORÁDIÓ
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

meteor

tűzgömb

üstökös

San Miguel de Aguayo, 2017. augusztus 13.A Perseida meteorraj két tagja elég a légkörben a Tejút közelében a spanyolországi San Miguel de Aguayo felett 2017. augusztus 13-án, miután a Föld belépett a Perseida meteorraj összetevőit alkotó 109P/Swift-Tuttle üstökös pályája mentén szétszórt porfelhőbe. A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A raj sok apró porszemcséből áll, amelyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek. (MTI/EPA/Pedro Puente Hoyos)

Tűzgömb suhant át Madrid felett, megsemmisült az égen

Infostart

Egy tíz centiméter széles jeges törmelék jutott be a mezoszférába.

Különösen fényes meteorra lehettek figyelmesek az égboltot figyelők Madrid felett július utolsó napján. A tűzgömb mintegy száz kilométer magasan kezdett el égni, és Guadalajara tartomány felett robbant fel.

Amikor többnyire jégből álló üstökösök közel kerülnek a Naphoz, a nagy hő hatására szublimáció történik. Ilyenkor ősi anyagok szabadulhatnak fel, melyek a Naprendszer létezése óta érintetlenek. Egy ilyen jeges törmelék került az atmoszférába július 31-én – írja az Index.hu.

A meteor megsemmisülése nem okozott kárt a Földön, viszont a törmelékeket olyan objektumok alakítják, amelyek egykor elhaladtak bolygónk mellett, és később bármikor visszatérhetnek.

A space.com portál szerint a Föld légkörében megsemmisült égitest a 169P/NEAT üstökösből jött létre, ami Naprendszerrel egy időben, mintegy 4,6 milliárd éve jelent meg. Az üstökösből kiváló törmelék hozza létre az Alfa Capricornidák éves meteorhullását, amiből ez a meteor is származott. A raj általában július 7. és augusztus 15. között aktív. A tűzgömb útvonalát az Európai Űrügynökség által működtetett Allsky7 kamera segítségével, és a Délnyugat-európai meteorhálózat felvételeit elemezve követték vissza.

Ahogy korábban írtuk, a nyár folyamán többször is feltűntek a magyar égen a fényes meteorok. Július 26-án óriási tűzgömb suhant át a magyar égen, és látni lehetett amint több darabra esik szét, mielőtt végleg elhalványulna. Júliusban emellett még egy igen különleges, kékes-lilás színben pompázó tűzgömb is beragyogta az eget.

(A nyitókép illusztráció.)

Nyitókép: (MTI/EPA/Pedro Puente Hoyos)
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018