eur:
394.01
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Fiatalok a 28. Sziget fesztiválon a nyitónapon az óbudai Hajógyári-szigeten 2022. augusztus 10-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Túlélési Kalauz: öt tipp, hogy a Szigeten talpon maradj

A Sziget fesztivál túlélési kalauza nemcsak a fesztiválra, hanem a hétköznapi életre is gyakorlati tanácsokat nyújt.

"Idén a Szigettel egy olyan együttműködést kezdtünk el, amiben igen kiemelten foglalkozunk a felelős alkoholfogyasztással. A kampány része maga a fesztiváltúlélési kalauz, aminek célja, hogy mindenki egymásra és magára figyelve menjen szórakozni, érezzük jól magunkat, de ugyanakkor legyünk felelősek, akár alkoholfogyasztásról, vagy akár csak sima partizásról van szó a Szigeten" – mondta Ábrahám Gergely, a Diageo európai partnerországok vállalati kapcsolataiért felelős vezetője.

"Ez alapvetően nem egy prioritási sorrend" – tette hozzá Ábrahám Gergely, amikor felsorolta, milyen – hasznos és gyakorlati – tanácsok szerepelnek a kalauzban:

  • az első, hogy mindenki a saját tempójában szórakozzon,
  • a második a hidratáció, ugyanis az alkohol alapvetően dehidratál, ezért célszerű, sok vizet inni két ital között,
  • az ételfogyasztással kapcsolatban vannak tévhitek, de általában érdemes ivás előtt enni, ugyanis a szervezet akkor gyorsabban bontja le az alkoholt,
  • ha valaki mégis "túltolta az estét", akkor érdemes szünetet tartani és pihenni, "mert az alvást semmi nem helyettesíti",
  • az ötödik egy gyakorlati tanács, ami nemcsak fesztiválon lehet hasznos: sokan fényképeznek, videóznak, ezért az okostelefonok elég hamar lemerülnek. Törekedjünk arra, hogy fel legyen töltve a telefon, vagy vigyünk egy külső akkumulátort magunkkal, illetve adott esetben használjuk a fesztiválon található töltőpontokat.

"Az a tapasztalatunk, hogy nemcsak a fiatalok körében, hanem a szélesebb társadalmi körben is elég hiányosak az ismeretek az alkoholfogyasztásról."

Ábrahám Gergely elmondta, a DRINKiQ alkoholedukációs weboldalukon különböző szakértői cikkek és tesztek találhatók. Az egyik az alkohollal kapcsolatos tudásunkat teszteli, és eloszlatja tévhiteket. Hozzátette:

nagyon sok tennivaló még van az alkoholedukáció területén, mert tíz kérdésből Magyarországon átlagban hatra tudnak helyesen válaszolni.

Sokan például úgy tudják, ha keverjük a különböző italokat, akkor nagyobb vagy rosszabb hatása lesz, miközben "nem feltétlenül az számít, mit iszunk, hanem az, hogy mennyit." Ugyanis akár bort, sört, szeszes italt, vagy égetett szeszt fogyasztunk, ugyanaz az alkohol van benne. Jellemző tévhit lehet, hogy mitől lehet adott esetben kijózanodni (friss levegőtől és zuhanytól például nem, de vannak, akik ezt hiszik), vagy miként hat ránk az alkohol, és mennyi idő alatt tudjuk lebontani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×