eur:
394
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Winter snow
Nyitókép: Andrew Bret Wallis/Getty Images

Már látni, mikor ér ide az újabb hóval kecsegtető ciklon – időjárás-előrejelzés

A hét elején nyugodt és hideg marad az idő, aztán front érkezik csapadékkal.

A Balkán-félsziget felett mediterrán ciklon örvénylik. A ciklonhoz zivatartevékenység és jelentős mennyiségű eső is társul, néhol 80 mm-t is meghaladó értékeket mértek – jelenti az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Észak-Európában egy anticiklon alakítja az időjárást. Arrafelé száraz az idő, a derült ég hatására a vastag hóval borított Skandináviában több helyen –30 fok alá, idén először Európában néhol –40 fokig is lecsökkent a hőmérséklet.

Nyugat-Európában is anticiklonális hatások érvényesülnek, többfelé képződött köd.

A Kárpát-medence időjárását egy hullámzó frontrendszer alakítja, amely mögött száraz, de hideg levegő áramlik a térségbe.

Hazánkban folytatódik a felhőzet lassú csökkenése, de az ország keleti felében még hajnalra is maradhatnak erősen felhős, borult körzetek.

A Dunántúlon gyengén felhős, napos idő várható, de már a Dunától keletre is egyre többfelé süthet ki a nap. Számottevő csapadék sehol sem lesz, de a Salgótarján-Szeged vonalban egy-egy futó zápor, hózápor kialakulása nem kizárt. Az északnyugati, északi szél hétfőn a Dunántúlon erős lesz, keleten mérsékelt marad a légmozgás, kedden élénk szélre viszont már szinte országszerte számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire –5 és +1 fok között alakul, de a havas, szélvédett, derült tájakon ennél akár több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 6 fok között alakul.

Simon Gergő meteorológus arról beszél a videóban, hogy maradnak a hideg hajnalok. A legtöbb hó a Bakony csúcsain és a Kékesen van, 15 centi körül, illetve 22 centi. Csütörtökön érkezik az újabb mediterrán ciklon, ami északon havat is hozhat, de ebben még sok a bizonytalanság.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×