eur:
385.31
usd:
355.38
bux:
69404.6
2024. május 24. péntek Eliza, Eszter
Nyitókép: Időkép

Látványos fényoszlopok jelentek meg a Balatonnál is

A légköri feltételekkel magyarázható a különleges jelenség.

Velence és Székesfehérvár környékén, valamint a Balatonnál is észlelni lehetett pénteken éjszaka fényoszlopokat – írta az Időkép, amelynek több webkameráján látható a jelenség.

A portálnak többen fotókat küldtek be a látványosságról.

Az időjárási portál magyarázatában azt írta, a jelenség a naposzlopokhoz hasonló módon alakul ki, vagyis a fagyos légkörben lévő lapos jégkristályokról visszaverődő fény hozza létre a fényoszlopot. Ehhez a légkör magasabb rétegeiben gyakran ideális körülmények alakulnak ki, a felszínen viszont más a helyzet. Hogy az utcai lámpák felett is megjelenjen, mínusz 30 fok körüli hidegre van szükség, de ha megfelelőek a nedvességi viszonyok és elengendő kondenzációs mag van a légkörben, akkor mínusz 5-10 fok is elegendő a kialakulásához.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: a háborúba lépés előkészítő kommunikációja zajlik Nyugaton

A miniszterelnök, Fidesz-elnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte épp a hadsereg hiánya vezet háborúhoz, az önvédelmi képesség felépítése szükséges. Részletesen elmagyarázta, szerinte miért nem menne tovább Ukrajnánál az orosz hadsereg. A megoldás már két éve a "két szláv nép konfliktusának izolációja" volna. A politikának egyetlen mentsvára van szerinte: a nép.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×