eur:
393.42
usd:
369.01
bux:
65649.33
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Fővárosi Állat- és Növénykert/Bagosi Zoltan

Új kis panda, cseperedő hangyász és újranyílt Lepkekert a fővárosi állatkertben

Rengeteg kisállatot, kölyköt és fiókát is láthat a közönség, sőt néhány új, eddig be nem mutatott állat, például Parma-kenguru és aranyszőrű takin is érkezett a közelmúltban.

Az elmúlt időszakban rengeteg kisállat született a Fővárosi Állat- és Növénykertben, így a veszélyeztetett ázsiai vadkutyáknál, a rózsás flamingóknál, a kihalástól fenyegetett tarvarjaknál, sőt a tapíroknál, a kétpúpú tevéknél, a prérikutyáknál, a fekete hattyúknál, a szürkenyakú koronásdarvaknál és sok más állatnál is cseperedő fiatalokat, kölyköket és fiókákat lehet látni. Szintén látható már a nemrég született sörényeshangyász-kölyök: a kicsi még főleg anyukája hátára csimpaszkodva cipelteti magát.

Vannak újonnan érkezett, korábban be nem mutatott állatok is: például a Parma-kenguru, amelyet sokáig kihaltnak hittek, és az aranyszőrű takin, amelynek kultúrtörténeti érdekessége, hogy a görög mitológiai történetekben feltűnő aranygyapjú eredetileg minden valószínűség szerint erre az állatra vezethető vissza.

Új kis panda hím érkezett

A vörös macskamedve néven is ismert kis pandáknál (Ailurus fulgens) az állatkerti szakemberek az elmúlt hónapokban kiterjedt társkereső munkát folytattak. Ennek nyomán a már évek óta Budapesten élő, csaknem tízesztendős nőstény, Auróra mellé nemrégiben egy új hím érkezett az egyik németországi állatkertből. A Bendegúz nevű állat múlt hónapban töltötte be első életévét, vagyis még elég fiatalnak számít, hiszen ennél a fajnál a hímek másfél éves kor körül szokták elérni az ivarérettséget.

Az Ázsia szívében, nagyrészt hegyvidéki élőhelyeken élő, őshazájában ritkulóban lévő kis pandákkal 1990 óta foglalkoznak a Budapesti Állatkertben, s az eltelt három évtized során több alkalommal szaporítani is sikerül őket. A szakemberek abban bíznak, hogy idővel Auróra és Bendegúz nászából is születik majd kölyök. A nőstény egyébként korábban már felnevelt egy utódot.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

Ismét látogatható 240 négyzetméternyi Lepkekert, amelynek 1200 köbméternyi légterében 19 színpompás trópusi lepkefaj több mint négyszáz egyede látható. A közönség pedig szó szerint a lepkék között sétálgathat, mintha csak Közép- és Dél-Amerika valamelyik trópusi élőhelyén járna. (Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×