eur:
394.35
usd:
370.48
bux:
66147.74
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay.com

Drámai műtét a nyíregyházi állatparkban

Szájsebész és radiológus szakemberek bevonásával mentették meg a Nyíregyházi Állatpark nyugati síkvidéki gorillájának (Gorilla gorilla gorilla) életét.

A 24 éves, több mint 180 kilós Djumbha névre keresztelt hím gorilla gondozói az egyik nap azt tapasztalták, hogy az állat nehezen rág és nyel, kétnapnyi megfigyelés után az orvosok az altatásos műtét mellett döntöttek - mondta Járos Ildikó, a park vezető állatorvosa a műtétről szerdán tartott tájékoztatón.

A gondozók látták, hogy duzzadt a nyelve, nem eszi meg a kedvenc gyümölcseit és vizet is nagyon nehezen iszik, így attól tartottak, hogy a nyelési nehézségei később komolyabb légzési problémákat okozhatnak. Mivel az állatorvosok nem tudták pontosan, mit keressenek, az elaltatott gorilla szájüregét és nyakát a helyszínen megröntgenezték, majd az ultrahangos vizsgálatnál találtak rá az állat nyelvének tövén lévő nagy tályogra.

Az öt-hat centiméter nagyságú elváltozásból nagy mennyiségű, közel fél deciliter váladékot szívtak le fecskendővel, a gorilla addig hörgő légzése pedig szinte azonnal javulni kezdett - idézte fel az állatorvos. Járos Ildikó hozzátette, mivel lélegeztetni nem lehetett az állatot, az orvosi csapatnak egy esetleges légcsőmetszésre is fel kellett készülnie, hogy komplikáció esetén meg tudják menteni az ezüsthátú életét.

Az állat a műtét közben lassan ébredezni kezdett, ezért az állatorvosok intravénásan adtak még neki altatót - jegyezte meg a szakember. Djumbha jól viselte a három héttel ezelőtti beavatkozást, a műtét után antibiotikumokat kapott, néhány nap alatt teljesen meggyógyult.

Az állatorvos elmondta, hogy

a műtét kockázata - a főemlősök komplikált altatása miatt - igen nagy volt.

Mint hozzátette, az igazi problémát a műtét után tapasztalták a gondozók, mivel Djumbha nagyon jó érzékkel válogatta ki a finomságok közül a neki nem tetsző gyógyszereket. Hosszú kísérletezés után a szakemberek mindig más-más, nagyon erős ízű és szagú koktélokban oldották fel a gyógyszert annak érdekében, hogy az állat szervezetébe a megfelelő mennyiségű hatóanyag jusson be.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×