eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pexels

Harmadik éve ugyanaz az ország a legboldogabb a világon

Harmadik egymást követő éve Finnország a legboldogabb ország a világon - derült ki az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának (SDSN) megbízásából készített 2020-as világjelentésből (WHR), amely 156 állam boldogsági szintjét vizsgálta. Magyarország az 53. helyen áll a listán. A világ legboldogtalanabb országa Afganisztán.

"Lényegében ez a lista azt mondja, hogy a finn jóléti állam mindenkinek lehetőséget ad a lelki jóllétre az életben" - jelentette ki pénteken Sanna Marin finn miniszterelnök, hozzátéve, hogy Finnország idei "győzelme" különösen nagy elismerést jelent, tekintve, hogy a koronavírus-járvány a világ összes országát komoly kihívások elé állítja.

Az észak-európai országban eddig 450 koronavírusos esetet regisztráltak, haláleset nem történt.

A koronavírus-járvány kitörése előtt készített 2020-as World Happiness Report 2017 és 2019 közötti adatokat felhasználva 156 országot rangsorolt lakosainak "boldogságát" tekintve, amelyet egyebek között olyan életminőség-mutatók mentén vizsgált, mint az egy főre jutó bruttó hazai össztermék (GDP), a szociális támogatások, az egészségben eltöltött várható élettartam, a társadalmi szabadság, a nagylelkűség és a korrupció hiányának mértéke.

A tízes élmezőnyben Finnország után Dánia, Svájc, Izland, Norvégia, Hollandia, Svédország, Új-Zéland, Ausztria és Luxemburg következik a sorban. Nagy-Britannia a 13., az Egyesült Államok a 18. helyen végzett.

"Időről időre azt látjuk, hogy a jólléthez egyebek között jól működő szociális támogatási rendszerekre, társadalmi bizalomra, becsületes kormányokra, biztonságos környezetre és egészséges életmódra van szükség" - húzta alá közleményében Jeffrey Sachs, az SDSN igazgatója, aki a jelentés egyik szerkesztője volt.

A 2012 óta minden évben megjelenő jelentés az idén először rangsorolta a városok boldogsági szintjét a szubjektív jóllét alapján. A vizsgált 186 városból Helsinki, Finnország fővárosa végzett az első helyen. Budapest a 103. helyre került.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×