INFORÁDIÓ 
2021. január 19. kedd
Márió, Sára

boldogság

finnország

boldogtalanság

Harmadik éve ugyanaz az ország a legboldogabb a világon

Harmadik éve ugyanaz az ország a legboldogabb a világon

Infostart / MTI

Harmadik egymást követő éve Finnország a legboldogabb ország a világon - derült ki az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának (SDSN) megbízásából készített 2020-as világjelentésből (WHR), amely 156 állam boldogsági szintjét vizsgálta. Magyarország az 53. helyen áll a listán. A világ legboldogtalanabb országa Afganisztán.

"Lényegében ez a lista azt mondja, hogy a finn jóléti állam mindenkinek lehetőséget ad a lelki jóllétre az életben" - jelentette ki pénteken Sanna Marin finn miniszterelnök, hozzátéve, hogy Finnország idei "győzelme" különösen nagy elismerést jelent, tekintve, hogy a koronavírus-járvány a világ összes országát komoly kihívások elé állítja.

Az észak-európai országban eddig 450 koronavírusos esetet regisztráltak, haláleset nem történt.

A koronavírus-járvány kitörése előtt készített 2020-as World Happiness Report 2017 és 2019 közötti adatokat felhasználva 156 országot rangsorolt lakosainak "boldogságát" tekintve, amelyet egyebek között olyan életminőség-mutatók mentén vizsgált, mint az egy főre jutó bruttó hazai össztermék (GDP), a szociális támogatások, az egészségben eltöltött várható élettartam, a társadalmi szabadság, a nagylelkűség és a korrupció hiányának mértéke.

A tízes élmezőnyben Finnország után Dánia, Svájc, Izland, Norvégia, Hollandia, Svédország, Új-Zéland, Ausztria és Luxemburg következik a sorban. Nagy-Britannia a 13., az Egyesült Államok a 18. helyen végzett.

"Időről időre azt látjuk, hogy a jólléthez egyebek között jól működő szociális támogatási rendszerekre, társadalmi bizalomra, becsületes kormányokra, biztonságos környezetre és egészséges életmódra van szükség" - húzta alá közleményében Jeffrey Sachs, az SDSN igazgatója, aki a jelentés egyik szerkesztője volt.

A 2012 óta minden évben megjelenő jelentés az idén először rangsorolta a városok boldogsági szintjét a szubjektív jóllét alapján. A vizsgált 186 városból Helsinki, Finnország fővárosa végzett az első helyen. Budapest a 103. helyre került.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018