eur:
395.28
usd:
364.72
bux:
65606.82
2024. március 19. kedd Bánk, József

Barlangok, bunkerek és csodálatos idő várja a kirándulókat

Ezen a hétvégén a választójog helyett már az aktív pihenésre vonatkozó jogukat gyakorolhatják. Tanösvények, várromok, és egy gyilkos tó - az InfoRádió programajánlatai következnek túrázóknak.

A Dunakanyarban a Naszály tetejére a katalinpusztai kirándulóközpontból mászhatnak fel a gyadai tanösvényen keresztül. A 652 méter magas Naszály dachsteini mészkőből van, és 11 barlangot rejt a gyomra. Szintén a Dunakanyarban Zebegényből a Remete-barlanghoz, onnan pedig a Hegyes-tetőn álló Julianus barát-toronyhoz érdemes felmenni.

A Pilisben a Strázsa-hegyi tanösvény bejárását javaslom. A hegyet azért hívják így, mert Esztergom 1595-ös ostroma alatt Mansfeld Károly, a Német-Római Birodalom tábornokra őrséget helyezett el rajta, de még az 1945 után itt állomásozó szovjetek is hagytak ott pár betonbukert. A Gyilkos-tó mellől kell elindulniuk. Ez egy mesterséges tó, ami eredetileg agyaglelőhely, később pedig katonai gyakorlópálya volt. Állítólag csak az 1970-es évek óta hívják Gyilkosnak, mert halálos baleset történt ott egy vízi átkelés próbája közben.

A Börzsönyben a törökmezői turistaháztól az Országos Kéktúra útvonalán juthatnak el Kóspallagra, majd a Kis-Hanta-patak gyönyörű völgyében bandukolva egy Árpád-kori földvár romjainak érintésével érkezhetnek vissza a kiindulási pontjukra.

A Mátrában a hasznosi vár, a Balaton-felvidéken a dörgicsei középkori templomromok, a Felső-Tisza vidékén a Sóstói Múzeumfalu, Budaörsön pedig az Odvas-hegy várja önöket a hétvégén.

Az idő szép lesz!

Szombaton a reggeli, délelőtti órákban várhatóan mindenütt feloszlanak, ezt követően többnyire gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég. Számottevő csapadék nem várható. Többfelé megélénkül, az ország északnyugati harmadán nagy területen megerősödik a déli, délnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható. Vasárnap is derült vagy gyengén felhős, napos időre számíthatunk. Csapadék nem várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között alakul.

A kullancsokra viszont vigyázzanak

- figyelmeztet Kozma Ákos orvos.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén gyaloglóknak, futóknak és kerékpárosoknak egyaránt. Most rendezik meg egyebek mellett a Nahát 100-at, a Bocskai Portya 70-et, az Írottkő 50-et, a Cimbora 50-et, a Tés-Római fürdő 40-et, a Tatabánya 30-at, az Októberi Emléktúrát, a Pálóczi Teljesítménytúrát, a Szigetmonostori terepfutást, valamint a Telki felé, a Csúcs ez a hely!, a Kilátótól Kilátóig, a Mozdulj a sínekért!, a Kőről Kőre a Karancs-Medvesben, a Kőről-kőre a Mátrában, és az Őszi Kab-hegy elnevezésű programokat. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Hitelesség és transzparencia: itt a sorrend, ezek a hazai tőzsdei cégek működnek a leginkább átláthatóan

Hitelesség és transzparencia: itt a sorrend, ezek a hazai tőzsdei cégek működnek a leginkább átláthatóan

Mennyire transzparensek a hazai tőzsdei vállalatok? Elég részletes a gyorsjelentés? Minden szükséges információt tartalmaznak a közzétételek? Jól végzik a dolgukat a befektetői kapcsolattartók? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Portfolio éves rendszerességgel elkészülő transzparencia-felmérésében, amelynek során a cégeket szorosan követő hazai portfóliómenedzserek és elemzők értékelhetik a vállalatokat. Mutatjuk, hogy szerepeltek idén a legnagyobb magyar tőzsdei vállalatok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×