eur:
394.88
usd:
370.48
bux:
65195.84
2024. április 19. péntek Emma
Lakástűz a IX. kerületben egy Vaskapu utcai társasház harmadik emeletén 2017. november 16-án. A tűzoltók öt lakót menekítettek ki az épületből.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Életveszélyes, ha a szemetet is elégetik a kazánban

Télen nemcsak a hideg okozhat bajt – például a kihűléssel –, de a meleget biztosító berendezések és nem megfelelő használatuk is.

A fűtési időszak beköszöntével a szilárd- és gáztüzelést alkalmazó lakásokban egyaránt tudatosabban kell élni. Előbbi esetében

gyakran előforduló kéményproblémát jelent az eszköz belső falazatában lerakódott káros szurokréteg, amely a kéménytüzeket, valamint a tető- és lakástüzeket okozhatja.

A kátrányképződést a nem megfelelő (például kommunális hulladék, gumi- és faipari hulladék), illetve a vizes tüzelőanyag használata segíti. Ez utóbbi alkalmazása azért nem előnyös, mert az égéstermékkel távozó vízgőz kicsapódik a hideg kémény falazatán, ezzel is segítve a tűzveszélyes szurokréteg megtapadását – mondta el a feol.hu-nak Bartos Tamás, a Kémény Zrt. vezérigazgatója.

Gáztüzelésnél a szén-monoxid-visszaáramlásra kell figyelni: problémát jelenthet a nem megfelelő levegő-utánpótlás és a karbantartás hiánya. Ha a kéményen keresztül távozó levegőmennyiség – amely az égéstermékkel együtt távozik a lakásból – utánpótlása nem biztosított, a lakásban egy olyan alacsony légnyomású tér alakul ki, amely a huzatot megfordítja, gyakorlatilag visszahozza az égésterméket a lakásba, ez pedig szén-monoxid-mérgezéshez vezethet.

Ha a tüzelőberendezések állapota nem megfelelő, az égéstermék gyakorlatilag el sem jut az elvezetőig, vagyis az a berendezés résein keresztül áramlik vissza a lakásba, így okozva szén-monoxid-mérgezést. Ezért érdemes a kéményünket is karbantartani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×