eur:
394.39
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

A hó fogságából mentettek turistákat Erdélyben

Fagypont alá esett a hőmérséklet és helyenként tíz centimétert is meghaladó hó hullott keddre virradóra Románia hegyvidékein.

A 2000 méter feletti utakon és ösvényeken rekedt turisták több helyütt hegyimentők segítségére szorultak. Románia legmagasabban haladó országútján, a Déli-Kárpátok gerincét 2145 méter magasságban átszelő 67C jelzésű Transalpina országúton három személygépkocsi és egy kisbusz került az úttestre fagyott jég fogságába. A gépkocsik egyike már üzemanyag nélkül maradt, mire a hegyimentő és az utászok elérték őket, senki sem sérült meg. A hó letakarításáig lezárták az országutat.

Ugyancsak téli útviszonyokra kell számítaniuk a Fogarasi-havasokon több mint kétezer méteres magasságban átvezető DN7C országúton is, ahol a burkolatot helyenként 10 centiméteres hóréteg borítja. Ott készült a fenti videó is.

A "Transzfogarasi" országutat egyelőre nem zárják le, de a hó eltakarításán dolgozó utászok azt tanácsolják az autósoknak, hogy

téligumi nélkül ne próbáljanak átkelni a hegyen.

A hegyimentők kedd reggel két bajbajutott külföldi - feltételezésük szerint német - turista mentésére indultak a Fogarasban. A Fogarasban túrázó hegymászókat hétfőn a gerincen érte a rossz idő és a Caltun-tónál felállított - állandó személyzet nélküli - menedékhelyen vészelték át az éjszakát.

Előző este is hegyimentők hoztak le a hegyről két kimerült és a kihűlés miatt életveszélyes állapotba került fiatalt.

A meteorológiai szolgálat keddre is sárga (elsőfokú) figyelmeztetést adott ki a Déli- és Keleti-Kárpátok térségére, ahol 1800 méter feletti magasságban óránként 70-90 kilométeres sebességű széllökésekre és gyenge havazásra kell számítani. Az előrejelzés szerint a szokatlanul hideg idő a hét végig tart a romániai hegyvidéken.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×