eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nagy sofőrteszt: így vezet a magyar

Az autóvezetési szokásokról készítettek felmérést a kelet-közép-európai régióban,. és kiderült, a magyarok haladnak a legegyenletesebb tempóban, a hazai sofőrök kreatívak és ötletesek, a vezetés egyfajta önkifejezési forma számukra.

Egy nemzetközi kutatás tizenkét országban az életmód és a hangulatváltozás vezetésre gyakorolt hatását vizsgálta: összesen 3500 utat monitoroztak a kelet-közép-európai régióban, világszerte pedig több mint 15 ezret. A Shell által készített tanulmány szerint sokkal több mindent árul el a vezetési stílusunkról az, hogy milyen a hangulatunk és a személyiségünk, mint az, hogy melyik nemhez tartozunk, mi a nemzetiségünk vagy a munkánk - írja a hvg.hu.

Az összesítés szerint a régióban

  • a bolgár sofőrök a legrátermettebbek az autóvezetésre (63/100), őket a csehek követik, a magyarok a középmezőnyben végeztek (57/100).
  • ingázási időben a szlovákok a listavezetők 52 perccel, a második helyen a magyarok állnak 44 perccel, míg a bolgárok átlagban csupán 29 percet töltenek ebből a célból a volán mögött.
  • a leghosszabb utat a lengyelek és a szlovákok teszik meg ingázásaik során (35, illetve 40 kilométer).
  • a magyar sofőrök vezetnek a legegyenletesebben, átlagosan 32 km/órás sebességgel haladnak.

A kutatás nemzeti sajátosságokat is kimutatott:

  • a lengyelek barátságosak és beszédesek az út alatt, ami elsősorban utastársaik felé szól, de a többi sofőr felé is több figyelmet tanúsítanak, ami biztonságos és élvezetes utat eredményez.
  • a bolgárok bizonyultak a legjobb sofőröknek, akik éberek és határozottak a legrizikósabb helyzetekben is.
  • az önzetlen és törekvő szlovák sofőrök számtalan sikeres utat tudhatnak magukénak, és biztonságosan szelik a kilométereket.
  • a csehek nyitottak és barátságosak, ezért nem csoda, hogy nyitottságuk érzékennyé teszi őket az úton lévő többi sofőrrel szemben is.
  • a magyarok kreatívak és ötletesek, a vezetés egyfajta önkifejezési forma számukra, szeretnek úton lenni és nagy biztonsággal ülnek a volán mögé. Ha kicsit szomorkás a hangulatuk, bizonyítottan kevésbé tudnak koncentrálni.
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×