eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola diákjainak a megyeszékhely nevezetességeihez kötődő munkái díszítik a nyíregyházi vasútállomás aluljáróját 2016. június 23-án. A MÁV Debreceni Igazgatósága által kiírt pályázaton győztes művészeti iskola 12 festő és grafikus növendéke egy hét alatt festette meg a 120 négyzetméternyi falat az aluljáróban.
Nyitókép: Balázs Attila

A nagyszülővé válás rögös útja

A jó nagyszülővé válás fontos feltétele, hogy az unoka megérkezésekor a család újfajta párbeszéd kialakítására törekedjen a szülői és a nagyszülői generáció között - mondja a pszichológus. Andrek Andrea ugyanakkor a személyes jelenlét fontosságát is hangsúlyozza, hiszen valódi nagyszülővé válni csupán unoka-fényképek mutogatásával, internetes videókapcsolattal nem lehet.

Szülővé válni nagyon nagy kihívás, de majdnem ugyanekkora lehet nagyszülővé válni is. Az ember azt gondolhatja, hogy ez egy természetes folyamat, és a nagyszülő feltétel nélkül belehelyezkedik a nagyszülői szerepbe, szinte már várja azt.

Nagyszülővé azonban nem válik az ember, a gyermekei teszik azzá - mondta Andrek Andrea pszichológus, a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság alelnöke.

Sokszor nem esik egybe a nagyszülővé váló és a szülővé váló generációban az a vágy, hogy az unoka születésének időpontja mikor következzen be.

"Sajnos találkozom azzal is, hogy ez nem történik meg, és az unokák inkább csak mutogatható, fényképen levő kedves kisgyerekek."

- mondta Andrek Andrea.

Gyakran jelentkezik az a helyzet is, hogy a szülők nem engedik be a nagyszülőket. E mögött nagyon sokszor az a probléma húzódik, hogy konfliktusos a viszony, vagy a szülői generáció azt érzi, hogy a nagyszülők befolyásolják őket a szülőségükben, nem hagyják kibonatkozni.

Felülmúlja a várakozást

Viszont, ha jó időpontban érkezik az unoka, és jól illeszkedik az emberek életébe, akkor az nagyon nagy örömöt tud okozni. Andrek Andrea szerint nagyszülővé válni az egyik legcsodálatosabb élmény, igazi bizonyítéka annak, hogy gyermekünket sikerült úgy felnevelni, hogy képes továbbadni az életet: képes szülővé válni.

Nagyon sok kutatás mutatja például azt, hogy amikor valóban megszületik az unoka,

az átélt érzelmi minőség és intenzitás jócskán felülmúlja azt, mint amit korábban elképzeltek a leendő nagyszülők.

Amikor ugyanis a beleérkeznek ebbe a szerepkörbe, megérkeznek az ehhez kapcsolódó pozitív érzések is - tette hozzá a pszichológus.

Személyes kapcsolat

A családoknak törekednie kell arra, hogy egy újfajta párbeszéd alakuljon ki a szülői és a nagyszülői generáció között, amikor megérkezik egy unoka. Fontos, hogy attól lesz kapcsolat, hogy van tapasztalat. Tehát a fényképről, meg az interneten keresztül nagyon nehéz kapcsolatot építeni, fontos a fizikai jelenlét és a közös élmények megélése ahhoz, hogy az érzések ki tudjanak bontakozni.

A pszichológus szerint "nehéz volna egy receptet mondani, hogy mi a helyes. Nagyon sokféle dinamika van, és ezek mentén érdemes e témákat megtárgyalni."

A "Nagyszülő-füzet" című kiadvány arra tesz kísérletet, hogy bemutassa, milyen fontos szerepet játszanak a nagyszülők az unokáik életében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×