eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Veszélyben az egyedülálló apák

A gyermeküket egyedül nevelő férfiak halálozási aránya jóval nagyobb, mint a párkapcsolatban élő férfiaké, a párkapcsolatban élő nőké és a gyermeküket egyedül nevelő nőké - állapították meg kanadai kutatók a Lancet Public Health című szaklapban megjelent kutatásukban.

"Bár vizsgálatunk nem azonosította a pontos okot, találtunk arra utaló jeleket, hogy egyes egyedülálló apák hajlamosak az egészségtelen életmódra, ez jelentheti az egészségügyi kockázatokat ennél a veszélyeztetett csoportnál" - mondta Maria Chiu, a Torontói Egyetem munkatársa.

A kutatók 40 490 emberről készítettek összehasonlító elemzést, közülük 871 volt gyermekét egyedül nevelő apa, 4590 egyedülálló anya, 16 341 párkapcsolatban élő apa és 18 688 párkapcsolatban élő anya.

Átlagosan 11 éven át követték őket, ez idő alatt 693-en haltak meg a több mint 40 ezerből. A 871 egyedülálló apa közül 35-en hunytak el, tehát ezer főre 5,8 halálesetet jut évente.

A párkapcsolatban élő apáknál viszont ez az arány csak 1,9 haláleset évente, a 16 341 férfiból 345-en haltak meg a vizsgált időszakban.

A gyermeküket egyedül nevelő anyáknál a halálozási arány 1,7, a 4590 anyából 85-en haltak meg a 11 év alatt.

A legalacsonyabb halálozási arány a párkapcsolatban élő anyáké: ezer főre évente átlagosan 1,3 haláleset jut.

Az egyedülálló apák a többiekhez viszonyítva általában idősebbek voltak, többen szenvedtek közülük rákban, valamint szív- és érrendszeri megbetegedésben. Az derült ki, hogy kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak és több alkoholt ittak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×