INFORÁDIÓ 
2018. július 21. szombat
Dániel, Daniella
inforádióallergiakeresztreakció
Vigyázzon, így ronthatja el a saját a nyaralását!

Vigyázzon, így ronthatja el a saját a nyaralását!

Infostart / InfoRádió

Nyáron jóval több az allergén anyag, mint a többi évszakban - hívta fel a figyelmet a Budai Irgalmasrendi Kórház osztályvezető főorvosa. Nékám Kristóf hangsúlyozta, az allergiásoknál úgynevezett keresztreakciók is felléphetnek. Ez azt jelenti, hogy aki a háziporra allergiás, nem kizárt, hogy például a tenger gyümölcseit tartalmazó ételekre máshogyan reagál, mint egy egészséges.

Érdemes figyelni a kifejezetten nyárhoz köthető vegyszerekre, például a napvédő krémekben lévő illat- vagy lágyítóanyagokra – hívta fel a figyelmet Nékám Kristóf. Az allergológus kiemelte, ha korábban nem találkoztunk ilyenekkel, előfordulhat, hogy bőrtüneteket okoznak. A Budai Irgalmasrendi Kórház osztályvezető főorvosa hozzátette,

nyári fűszerek is kiválthatnak keresztreakciót.

Vigyázzon, így ronthatja el a saját a nyaralását!

„A fekete üröm, Magyarország fő gyomnövénye, például több délen termő fűszerrel is keresztreakcióba léphet, ezért az arra érzékeny embernek, ha először találkozik ilyennel, tünetei lehetnek. A Magyarországon nem termő citrusfélék keresztreakciója is okozhat panaszokat annál, aki például a narancs valamelyik összetevőjére allergiás.”

Az allergia egyfajta reakciókészség,

ettől azonban nem biztos, hogy nagyobb a valószínűsége, hogy a meglévő mellett más allergiája is lesz – mondta az allergológus.

Vigyázzon, így ronthatja el a saját a nyaralását!

„Nem allergiásoknak nem érdemes azzal elrontaniuk a nyaralásukat, hogy állandóan azt figyelik, megkóstolhatják az ételeket, magukra kenhetnek-e krémeket, kicsi a valószínűsége, hogy tüneteik legyenek, ha új anyaggal is találkoznak.”

Háziporatka-érzékenység esetén például van egy nagyon furcsa, de ismert keresztreakció a puhatestűekkel: rákokkal, kagylókkal, csigákkal, de ez nem olyan mértékű és valószínűségű, hogy ne lehessen megkóstolni helyi specialitásokat és állandóan szorongani kellene – hangsúlyozta Nékám Kristóf.

Kapcsolódó hang

Ne rontsa el az allergia a nyaralást!
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH