eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elképesztő tettet hajtott végre egy hegymászó

A világon elsőként egyedül, biztosítás nélkül mászta meg a világ egyik legnehezebb sziklafalát, a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban álló hírhedt El Capitan gránitmonolitot Alex Honnold amerikai hegymászó.

A 31 éves kaliforniai extrémsportoló szabadmászásban, vagyis csak csupasz kezét és lábát használva, biztosítókötél nélkül hódította meg szombaton

három óra és 56 perc alatt a csaknem egy kilométeres függőleges sziklafalat.

A mászást a National Geographic támogatta, amely dokumentumfilmben számol majd be a páratlan teljesítményről.

Elképesztő tettet hajtott végre egy hegymászó

A szabadmászók nem húzzák fel magukat köteleken és nem használnak vésőt, hogy kapaszkodási helyet vájjanak a sziklába. Centiméterről centiméterre másznak, ujjaikkal, lábfejükkel a szikla hasadékaiba vagy a szikla kicsiny, éles nyúlványaiba kapaszkodnak. Az El Capitan Honnold általi meghódítását nagyon gondos előkészítés előzte meg, mert egyetlen rossz kéz- vagy lábmozdulat végzetes lehet.

Alex Honnold ismert arról, hogy képes előre pontosan meghatározni és megjegyezni a kapaszkodóhelyeket egy-egy szakaszon, minden mászásáról naplót vezet és 20 év tapasztalattal a háta mögött képes veszélyes helyzetekben is megőrizni nyugalmát és elemzőképességét - közölte a National Geographic. A férfi 11 évesen kezdte a mászást, gyerekként még szobai mászófalon, később pedig az egyetemet is otthagyta, hogy meghódítsa a világ legmagasabb csúcsait.

Honnold hét éve készült a megvalósíthatatlannak tűnő vállalkozásra és egy éven át gyakorolta a mászást függőleges hegyoldalakon az Egyesült Államokban, Kínában, Európában és Marokkóban. Tervébe csak barátok és alpinisták szűk köre volt beavatva.

Az, amit Honnold véghezvitt, a szóló szabadmászás világában a Holdra szállással ér fel - mondta Tommy Caldwell hegymászó, aki 2015-ben társával, Kevin Jorgesonnal elsőként hódította meg szabadmászásban a 915 méter magas sziklafalat, igaz, biztosítókötelet használva és 19 nap alatt.

Adam Ondra cseh sportember 2016-ban rekordot állított fel azzal, hogy mindössze nyolc nap alatt mászott fel a falon szintén segédeszközök nélkül, ugyanakkor kötélbiztosítás mellett.

Alex Honnold egyike volt 2014-ben azoknak a hegymászóknak, akikkel a Clif Bar amerikai élelmiszeripari konszern felmondta a szponzori szerződést, miután dokumentumfilm tárta fel, milyen mértékben kockáztatják életüket a védőfelszerelést mellőző alpinisták.

Honnold most elismerte, hogy kívülállóknak őrültségnek tűnhetnek az olyan extrém teljesítmények, mint az övé, de hangsúlyozta, hogy életéből 20 évet szentelt a hegymászásnak, ebből hat vagy hét évet ennek az egyetlen projektnek, vagyis nem hirtelen elhatározásból született, felelőtlen döntésről van szó, hanem alaposan előkészített teljesítményről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×