eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid

Milliókat fizettek egy Lenin-szoborért

Ukrajnában, a kárpátaljai Csapon először kelt el árverésen köztéri Lenin-szobor, amelyet 2014 februárjában, a kijevi Majdanon történt események hatására döntöttek le ismeretlenek a helyi nyugdíjas otthon előtti parkban - adták hírül kárpátaljai hírportálok.

A jelentések szerint a március 17-én tartott liciten kikiáltási áron vette meg a világproletariátus vezérének bronzba öntött mását - a város költségvetésébe befolyó - 254 ezer hrivnyáért (hozzávetőleg 2,7 millió forintért) az árverésre jelentkező egyetlen vásárló.

Ledöntését követően a szobor a település közművállalatának telephelyén hevert. Elárverezéséről a múlt év szeptemberében döntött a kisváros önkormányzata.

A Lenin-szobor súlya 3,7 tonna, magassága több mint négy méter.

Lenin monumentális emlékművét az 1970-es évek közepén állították fel az egykor a Szovjetunió nyugati kapujának nevezett Csapon, eredetileg a nemzetközi vasúti pályaudvar előtti téren. A Szovjetunió megszűnése után majdnem tíz évig nem sikerült eltávolítani a határváros központi teréről a befolyásos helyi kommunista aktivisták erős ellenállása miatt. A szobrot végül 2000-ben vitték át - kompromisszumos megoldásként - a nagyrészt szovjet veteránok által lakott helyi nyugdíjas otthon előtti térre.

Címlapról ajánljuk

Nagyszerű győzelmek és híres vereségek – így kezdte eddig a magyar válogatott a nagy tornákat

Felemás eredményeket hoztak a magyar válogatott eddigi bemutatkozó mérkőzései a nagy tornákon. A sor győzelemmel kezdődött 1934-ben. Érdekes: Németországban először játszik Eb- vagy vb-mérkőzést a délután fehér mezben játszó „meggypiros” alakulat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Pattanásig feszült a helyzet: bármikor kirobbanhat az újabb pusztító háború

Pattanásig feszült a helyzet: bármikor kirobbanhat az újabb pusztító háború

Az elmúlt két hétben látványosan felpörögtek az események Izrael és a libanoni Hezbollah iszlamista szervezet között: a terroristák két napja példátlan rakétatámadást indítottak Izrael északi területei ellen, Jeruzsálem pedig több válaszcsapással reagált. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) parancsnoksága szerint készen állnak arra, hogy bevonuljanak Libanon déli részébe, a gázai harcok intenzitásának csökkenésének hála ráadásul most már az erők megosztása miatt is kevésbé kell aggódniuk. De milyen valószínűséggel robbanhat ki egy újabb háború és milyen esélyekkel indulhat a Hezbollah a világ egyik legprofibb fegyveres ereje ellen? Nézzük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×