eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

„Számunkra a humor a legkomolyabb dolog”

Pontosan 20 évvel ezelőtt, 1996. december 6-án a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány üdítő színfoltot vitt a hazai orvoslásba: ekkor kezdődtek meg a bohócdoktori vizitek a SE. I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán.

Az elmúlt húsz évben jól ismert vendégekké váltak a bohócdoktorok a kórházakban. Szívesen látják őket az orvosok, nővérek és a szülők is, ők azonban arra a legbüszkébbek, hogy több mint 300 ezer beteg gyermek arcára varázsoltak mosolyt, elősegítve ezzel is mielőbbi gyógyulásukat.

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány speciálisan képzett előadóművészei jelenleg 13 gyermekkórházban és három idősotthonban dolgoznak, évente csaknem 1.000 alkalommal viszik el a gyógyító nevetést. A vizitáló bohócdoktorok humorral, nevetéssel és közös játékkal oldják fel a speciális helyzet okozta szorongást és lehangoltságot.

A nevetés sokoldalú jótékony élettani hatásai mára már közismertek: az emelkedő endorfintermelődés, és az ellenállóbbá váló immunrendszer mind nagyban hozzájárul a betegek gyógyulásához.

Ugyanilyen fontos a bohócdoktori vizitek kedvező lélektani és szociális hatása: a gyermekek örömteli, kreatív közösségi élményekhez jutnak a sokszor hónapokig elhúzódó kezelések során. Amíg a betegség elszigeteli a gyermekeket a kapcsolataitól, addig a bohócdoktorok a színes külvilágot és a felszabadultságot jelentik számukra.

A bohócdoktorok felelősségteljes munkájukra rendszeres színészi, pszichológiai és kommunikációs tréninggel készülnek, de az alapképzés során szociológiai és egészségügyi képzést is kapnak.

Az Alapítvány 20 évvel ezelőtt újító megközelítésével üde színt vitt a hazai gyógyításba. A fejlődés azóta is folyamatos, idén tovább bővül a bohócdoktor csapat és jövőre újabb kórházakban kezdik meg a rendszeres viziteket.

"Missziónk, hogy minél több gyermek és felnőtt életébe vigyünk vidámságot és nevetést. Továbbá, hogy szakmai felkészültségünkkel és egyedi megközelítésünkkel nélkülözhetetlen támogatást nyújtsunk az orvosoknak és nővéreknek gyógyító munkájuk során" - vallják a bohócdoktorok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×