eur:
393.86
usd:
368.49
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Ilyen a szlovák szusi

A kaliforniai és New York-i szusi után Simmi Dzsun pozsonyi japán nagykövet közreműködésével megszületett a pozsonyi szusitekercs is, amely nem nyers halból, hanem tipikus szlovák ételekből, szalonnából és juhtúróból készül.

A japán nagykövet, aki a hagyományos szlovák konyha nagy kedvelője, egyrészt alaposabban szeretné megismertetni a turistákat a szlovák fővárossal, másrészt hagyományos szlovák ételek - szalonna, brindza és a sajtfonat készítéséhez használt szálak - felhasználásával népszerűsíteni kívánja a helyiek körében a japán konyhát. Szakácsával, Kavahiro Kazhitóval két különböző receptet is összeállítottak, a pozsonyi mellett a pikáns brindzás szusitekercsét.

A recept elkészítésekor és a főváros nevének választásakor Simmi Dzsin a mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, Gabriela Matecná, Pavol Freso pozsonyi megyefőnök és Ivo Nesrovnal pozsonyi főpolgármester nem hivatalos támogatását élvezte.

"Meg kell mondanom, a szlovákok tudnak gyártani, de eladni nem, és ez is egy módja, hogy szlovák termékeket adjunk el. Ez a szusi műfajában szokatlan ízvilág. Érezni benne a sült szalonna és a metélőhagyma ízét, ezek eléggé sajátos ízek, de kiváló alternatíva azok számára, akik nem kedvelik a nyers halat" - mondta Matecná asszony.

A leghíresebb szusiváltozatok között vannak azok, amelyeket egy városról vagy - Kalifornia esetében - amerikai államról neveztek el. Ez utóbbit avokádóval és garnélarákkal töltik meg. Még Japánban is népszerűek, és világszerte számos szusiétterem étlapján szerepelnek.

A pozsonyi szusi feltehetően az első Európában, amelyet egy európai városról neveztek el - mondta a japán nagykövet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×