eur:
392.99
usd:
366.24
bux:
66624.44
2024. április 26. péntek Ervin

Kávét ihatunk, de a forró tea rákkeltő?

Nem rákkeltő a kávé, csak a nagyon forró italok - olvasható a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség jelentésében. A részletekről Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodavezetője beszélt az InfoRádiónak.

„A kávé ügyében azért volt fontos ez a jelentés, mert utoljára 1991-ben nézték meg a kávéfogyasztást és akkor a 2B csoportba sorolták, ami azt jelentette, hogy lehetséges a rákkeltő hatása, különösen a hólyagrákkal kapcsolatban. Most átnézték az elmúlt évtizedek vizsgálatait és kísérleteit, és arra a konklúzióra jutottak, hogy nincs elegendő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a kávéfogyasztásnak rákkeltő hatása lenne” - mondta Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodavezetője.

Hozzátette: megnézték hasnyálmirigyrák, női mellrák, prosztatadaganat és májrák esetében és kivették a 2B csoportból, betették a 3-as csoportba, ami azt jelenti, hogy emberre nézve nem rákkeltő a kávéfogyasztás.

„Ami most újdonság, a forró italok helyzete. Különösen Dél-Amerikában, Ázsiában és Kelet-Afrikában nagyon forró italokat fogyasztanak rendszeresen, és úgy tűnik, hogy ezekben a régióban a nyelőcsőrákos esetek összefüggésbe hozhatók a nagyon forró italok fogyasztásával” - hangsúlyozta az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodavezetője.

Pusztai Zsófia elmondta: ez nem jelenti azt, hogy a WHO ajánlást tesz arra vonatkozóan, hogy ne fogyasszunk forró italokat. De felhívja a figyelmet, hogy a 65 fok feletti hőmérsékletű italokat érdemes lehűteni.

„Európában nem is jellemző, hogy ennyire forró italokat fogyasztanak. A mi régiónkban a nyelőcsőrákkal összefüggésbe hozható két kockázati tényező a dohányzás és az alkoholfogyasztás” - fogalmazott az irodavezető.

Hozzáfűzte: egyelőre csak korlátozott bizonyíték van arra, hogy a forró italoknak rákkeltő hatásuk lehet.

„Azért kezdték el a vizsgálatokat, mert a dél-amerikai, ázsiai és afrikai térségekben nőtt a nyelőcsőrák előfordulása, de még további kutatásokra is szükség lesz. A nyelőcsőrák a nyolcadik leggyakoribb rákos megbetegedés. 2012-ben kb. 400 ezer esetben vezetett halálhoz, ez az összes rákos haláleset 5%-át jelenti. Ha valaki szeretné elkerülni ennek a betegségnek a kockázatát, akkor érdemes leszokni a dohányzásról és kevesebb alkoholos ital fogyasztani” - mondta Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodavezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×