eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Fűrész Tünde: meg kell ismerni a családok szétesésének problémáit

Meg kell ismerni a családok szétesésének problémáit, tudni kell, milyen okok vezetnek a váláshoz, milyen élethelyzetekben nincs más kiút, miként lehet megvédeni a gyerekeket és újrakezdeni az életet - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, egy szakmai konferencián.

Fűrész Tünde a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet A családok szétesése című rendezvényén kiemelte, erről a témáról kevesebb szó szokott esni, annak ellenére, hogy a statisztikai adatok szerint a házasságok fele válással végződik, és minden kilencedik felnőtt már legalább egyszer elvált. Ezért fontos a válások okainak elemzése, a konferencia pedig segíthet a válás megértésében és a házasságok erősítésében - tette hozzá.

Felidézte, a házasságkötések száma az ezredforduló után elkezdett visszaesni, 2010 után azonban megindult egy emelkedés, és 2014-ig csaknem tíz százalékkal, tavaly pedig több mint 18 százalékkal nőtt a számuk, ami 45 900 esküvőt jelent. Ez az elmúlt másfél évtizedben a legmagasabb szám.

A helyettes államtitkár elmondta, az ezredfordulón évente 24-25 ezer válás történt, 2010-től azonban elkezdett csökkenni ezek száma, 2014-ben - ötven év után először - 20 ezer alá csökkent, tavaly viszont megint enyhe emelkedést tapasztaltak.

Kiemelte, a válás és a házasság mindenkinek a magánügye, de figyelembe kell venni, hogy a válásnak vannak társadalmi és gazdasági hatásai, rombolja a családot és az önérzetet. Pedig a jó házasság biztonságot adó szellemi és fizikai lét, - Kopp Mária szociológust idézve - egy "egészségvédő faktor". A családvédelmi törvény is úgy fogalmaz, harmonikusan működő családok nélkül nincsen jól működő társadalom sem - hangoztatta.

A polgári kormány ezért több eszközzel segíti a családok életét, hogy együtt tudjanak maradni és harmonikusan élhessenek - hangsúlyozta Fűrész Tünde.

A Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet az elmúlt két évben öt egyetemmel közösen végzett kutatást a klasszikus családmodellt érő kihívások témakörében. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem kutatói a többi között arra keresték a választ, milyen összefüggések mutatkoznak a gyermekvállalás, a családi értékek, a válás és a vallás között, milyen jelentőséggel bírnak a gyerekes háztartásokban a társadalmi juttatások és a családi adózás, milyen családi hátterük van a bűnelkövetőknek és milyen nézeteket vallanak a családról, valamint milyen kapcsolat van a családi háttér és a gyerekek iskolai teljesítménye között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×