eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ezért is kell csökkenteni kell a hús és a tejtermékek fogyasztását

Csak a hús és a tejtermékek fogyasztásának csökkentésével lehet elérni az európai uniós klímacélokat egy svéd tanulmány szerint.

A marha- és bárányhús fogyasztásának legalább ötvenszázalékos csökkentése "nagy valószínűséggel elkerülhetetlen" a klímacélok elérése érdekében - írták a Food Policy című lapban hétfőn megjelent tanulmány szerzői.

Nem kell azonban teljesen lemondani a húsról, a szárnyasok és a disznók tenyésztésének ugyanis nagyon alacsony a károsanyag-kibocsátása - hangsúlyozta Stefan Wirsenius, a göteborgi Chalmers Egyetem gazdaság- és környezetvédelmi kutatói által készített tanulmány egyik szerzője.

A kutatás szerint a tejtermékek is problematikusak. Egy kilogramm fehérje tejtermékből történő előállítása négyszer annyi károsanyag-kibocsátással jár, mintha szárnyashúsból állítanák elő.

Világszerte az Egyesült Államokban és az Európai Unióban fogyasztják a legtöbb sajtot és más tejterméket. "Ha néhány tejterméket növényi eredetű termékkel, például zabtejjel helyettesítenénk, klímacéljainkat jóval könnyebben érnénk el" - fejtette ki Wirsenius.

A technikai fejlődés is segítheti a klímát károsító gázok kibocsátásának csökkentését. Az istállótrágya okozta emisszió például szinte teljesen megszüntethető lenne, ha a pöcegödröket lefednék, a gázokat pedig elégetnék - vélte David Bryngelsson társszerző. A trágyák előállításánál is csökkenthető a károsanyag-kibocsátás, ha a legújabb technológiákat alkalmazzák.

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar felelős az Európai Unió üvegházhatású gázkibocsátásának egynegyedéért. A tanulmány szerzői szerint mindkét iparágnak a háromnegyedével kell csökkentenie az emisszió mértékét 2050-ig. Az Európai Unió az üvegházhatású gázok kibocsátását 2020-ig az 1990-es értékhez képest húsz százalékkal akarja csökkenteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×