eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem mindenki ételallergiás, aki annak gondolja magát

A felnőttek két, míg a gyerekek öt-nyolc százaléka ételallergiás. Leginkább a laktóz és a glutén okoz problémát - mondta el az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusa, Pálfi Erzsébet.

"Egyre többen allergiások, de népbetegségnek nem mondanám; a felnőtt lakosságnak 1-2 százaléka táplálékallergiás. A gyerekeknél magasabb az arány, 5-8 százalék. A laktóz, azaz tejcukor-emésztési zavar kicsit több embert érint, a felnőtt lakosság 14 százalékát" - mondta a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusa.

Pálfi Erzsébet hozzátette, ugyanakkor igaz, hogy sok ember az általános, bármely betegségre is jellemző tünetek - hasmenés, haspuffadás, kiütések - alapján öndiagnózissal allergiásnak gondolja magát.

"Ha olyan kutatási adatokat veszünk figyelembe, hogy önbevallással ki az, aki táplálékallergiásnak gondolja magát, akkor egy angol vizsgálat eredménye szerint a lakosság húsz százaléka, de ténylegesen igazolhatóan csupán egy-két százalékuk allergiás" - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusa.

Pálfi Erzsébet jelezte: "mindig vannak divatétrendek, olyan táplálkozási szokások, vagy éppen tápanyagok, amelyek valamiért rossznak vannak kikiáltva. Manapság a gluténról lehet sokat hallani, de az a helyzet, hogy ténylegesen cöliákásnak diagnosztizálva a lakosság egy százaléka van, gabonaallergiáról pedig még kevesebb ember esetében van szó."

"A glutén, a tejcukor vagy a tejfehérje allergiaként is olyan tüneteket okoz, amelyek a gyulladásos bélbetegségekben vagy egyes bőrbetegségekben is előfordulhat, és egyáltalán nem specifikusak. Nem is jellegzetesek a tünetek, a leggyakoribb a hasmenés, amely lehet egy gyulladásos bélbetegség hátterében, vagy egy ételfertőzés okozza, de lehet, hogy tejfehérje allergia vagy tejcukor emésztési zavar miatt van. Egy laikus ember ezt nem tudja megállapítani, mi a probléma, ezért szakorvosi vizsgálatra van szükség. Vannak súlyosabb tünetek is, például anafilaxiás sokk, ami gyakran mogyoró elfogyasztása után jelentkezik az arra érzékenyeknél. Ha ilyen jelentkezik, az egyértelmű szokott lenni, allergológus által végzett vizsgálat után ez kimutatható, a megoldás pedig a szigorú elkerülő étrend" - közölte a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusa.

Pálfi Erzsébet felhívta a figyelmet, hogy diétát csak szakorvosi diagnózis alapján lehet elkezdeni bármelyik táplálékallergiáról vagy emésztési zavarról van is szó.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×