INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Ilyen csodákat tesz a túrázás a szervezetünkkel

Infostart / InfoRádió
A családi túrázás minden generáció számára hasznos szabadidős tevékenység - nyilatkozta az InfoRádió Családi hét című magazinjának Kozma Ákos doktor. A szakember szerint hetente egyszer mind a testnek, mind a léleknek szüksége van kikapcsolódásra a stresszes mindennapokból. A beszélgetést teljes hosszában meghallgathatják hétfő este fél 8-kor, a túrázás további előnyeiről és szépségeiről szóló Családi hét című magazinban.

"A rendszeres testmozgás minden szervrendszer működésére kedvező hatást fejt ki. Erősíti a vázizomzaton kívül a vázrendszerünket, csontépítő hatású és fokozza az ízületi nedvek termelődését. A keringés és a tüdőkapacitás javításával növeli a terhelhetőségünket és az állóképességet. A központi idegrendszerben endorfin felszabadításával jelentősen hangulatjavító hatású is." - mondta Kozma Ákos doktor az InfoRádiónak.

Hozzátette: mindemellett fokozza az anyagcsere-folyamatok sebességét, a zsírbontást és az izomba történő fehérje-beépülést, ezáltal az izomtömeg növelését. Csökkenti a vércukorszintet, hosszú távon a pulzust és a vérnyomást, és természetesen az elhízottaknál a testsúlyt, tehát elég szerteágazó élettani hatással rendelkezik.

"A sport fogalmát elég nehézkes és szubjektív definiálni. Mindenesetre tudomásom szerint a legelfogadottabb definícióban foglalt kritériumoknak - miszerint a sport a testi és szellemi erőnlét fejlesztéslét szolgáló meghatározott szabályok szerint végzett szabadidős tevékenység - a túrázás is megfelel. Olcsó sport, nem kerül semmibe, életkortól függetlenül bárki, bármikor végezheti. Persze egy esős, csúszós időben kevésbé közkedvelt, de a jó levegő, a mozgás, a társaság, a család, a természet közelsége miatt minden túrázás után számos élménnyel lehetünk gazdagabbak" - hangsúlyozta Kozma Ákos.

Mint mondta, szüksége is lenne mind a testnek és a léleknek, hogy ebből a rohanó, stresszes világból kicsit kiszakadjunk és foglalkozhassunk legalább hetente egyszer a saját egészségünkkel is. Kiemelte: a tempó minden esetben személyre szabott, illetve a társasághoz kötött. Mindig azt a tempót próbáljuk meg diktálni, amit a legfiatalabb, legedzetlenebb vagy legidősebb ember tud tartani.

"Több szempontot kell figyelembe venni, elsősorban az edzettség fogalmát, hogy ki mennyire bírja a tempót, milyen az állóképessége, van-e valamilyen szív- és érrendszeri vagy tüdőt érintő krónikus betegsége. Hegynek fölfelé mindig megterhelő a szervezet számára, lefelé pedig inkább a vázizom-rendszert, az ízületeket, az izmokat és inakat tesszük ki erőhatásnak" - fogalmazott az orvos.

Hozzáfűzte: egy ízületi betegségben szenvedő vagy reumatikus betegnek a hegyről lefelé menet megterhelőbb lehet, míg egy koszorúér-betegnek vagy asztmásnak a hegyre fölfelé haladás jelenthet nagyobb problémát.

A beszélgetést teljes hosszában meghallgathatják hétfő este fél 8-kor, a túrázás további előnyeiről és szépségeiről szóló Családi hét című magazinban.

Hanganyag: Sánta András

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk