eur:
392.92
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Most van az utolsó pillanat, amikor még beoltathatjuk magunkat

Magyarországon az influenzás megbetegedések száma jellemzően februárban-márciusban a legtöbb, de Molnár Zsuzsanna epidemiológus főorvos szerint korábban is kialakulhat járvány. A szakember szerint ez az utolsó pillanat, amikor még érdemes beoltatnunk magunkat.

"Most mindenki visszatér a munkahelyére és az iskolába. Összejönnek a közösségek, így elképzelhető, hogy a következő időszakban már megjelenik az influenzavírus, és elkezd cirkulálni. Az, hogy ez milyen ütemben fog történni, viszont még nem tudjuk.

Azt mondhatjuk, hogy ez az utolsó pillanat, amikor még az emberek meggondolhatják magukat, és aki még nem oltatta be magát, beoltathatja. Ugyanis a védettség kialakulásához legalább két hét kell." - mondta Molnár Zsuzsanna.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak még nincsenek információi arról, hogy hányan oltatták be magukat influenza-elleni védőoltással. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint nagyon kevesen kérnek védőoltást.

"Tapasztalataim alapján 10 és 20 százalék között van az átoltottság a gyerekpopulációban. Lehet, hogy az országos adatok bizonyos területeken mást mutatnak." - közölte az egyesület elnöke.

Póta György hozzátette: nincsenek pontos adatok arról, hogy a felnőtt lakosságban milyen lehet az átoltottság.

"A korosztályban nagyon nagy a különbség, mert míg az idősek között talán magasabb az átoltottság - legalábbis a városokban -, addig a fiatal felnőtt korosztályban valószínűleg még alacsonyabb. Inkább az idősek azok, akik a krónikus betegségek, az egyéb szövődmények miatti jogos félelem miatt oltatják magukat." - mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az influenzavírus súlyos következményekkel járhat. Póta György hozzátette ingyenes vakcina jár a krónikus betegeknek és a 60 éven felülieknek egyaránt.

Hanganyag: Gödöllei Anna

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×