INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Most van az utolsó pillanat, amikor még beoltathatjuk magunkat

Infostart / InfoRádió
Magyarországon az influenzás megbetegedések száma jellemzően februárban-márciusban a legtöbb, de Molnár Zsuzsanna epidemiológus főorvos szerint korábban is kialakulhat járvány. A szakember szerint ez az utolsó pillanat, amikor még érdemes beoltatnunk magunkat.

"Most mindenki visszatér a munkahelyére és az iskolába. Összejönnek a közösségek, így elképzelhető, hogy a következő időszakban már megjelenik az influenzavírus, és elkezd cirkulálni. Az, hogy ez milyen ütemben fog történni, viszont még nem tudjuk.

Azt mondhatjuk, hogy ez az utolsó pillanat, amikor még az emberek meggondolhatják magukat, és aki még nem oltatta be magát, beoltathatja. Ugyanis a védettség kialakulásához legalább két hét kell." - mondta Molnár Zsuzsanna.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak még nincsenek információi arról, hogy hányan oltatták be magukat influenza-elleni védőoltással. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint nagyon kevesen kérnek védőoltást.

"Tapasztalataim alapján 10 és 20 százalék között van az átoltottság a gyerekpopulációban. Lehet, hogy az országos adatok bizonyos területeken mást mutatnak." - közölte az egyesület elnöke.

Póta György hozzátette: nincsenek pontos adatok arról, hogy a felnőtt lakosságban milyen lehet az átoltottság.

"A korosztályban nagyon nagy a különbség, mert míg az idősek között talán magasabb az átoltottság - legalábbis a városokban -, addig a fiatal felnőtt korosztályban valószínűleg még alacsonyabb. Inkább az idősek azok, akik a krónikus betegségek, az egyéb szövődmények miatti jogos félelem miatt oltatják magukat." - mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az influenzavírus súlyos következményekkel járhat. Póta György hozzátette ingyenes vakcina jár a krónikus betegeknek és a 60 éven felülieknek egyaránt.

Hanganyag: Gödöllei Anna

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk