eur:
393.29
usd:
367
bux:
66620.54
2024. április 25. csütörtök Márk

Hiperérzékenyeknek építettek lakóházat

Tilos dohányozni, parfümöt és mobiltelefont használni mindazoknak, akik az első, hiperérzékenyek számára épített zürichi lakóházban laknak vagy oda látogatnak.

A nagy mennyiségű vegyszer - arcszesz, mosópor, hajlakk és festékanyagok - kiváltotta többszörös kémiai érzékenységtől (MCS) szenvedő emberek mindennapos tünetei a fájdalom, a szorongás és a légzőszervi panaszok. A hiperérzékenység elektromágneses jellegű is lehet, ezt a vezeték nélküli készülékek különböző elektromágneses hullámai válthatják ki.

A 15 lakásos házat hiperérzékenyek szükségleteinek a kielégítésére építették 2013 decemberében Zürich Leimbach nevű elővárosában a város pénzügyi támogatásával, az egyik lakó, az 59 éves Christian Schifferle, a Fondation Healthy Life and Living alapítvány vezetője kezdeményezésére.

A hagyományos orvostudomány által kevéssé ismert MCS szindróma, amely zürichi adatok szerint 5000 embert érint Svájcban, a beköltözés előtt pokollá tette Christian Schifferle életét is, aki elektromágneses érzékenységben szenved.

"Legyengít, szorongani kezdek, nem kapok levegőt, nem működik rendesen a tüdőm, szédülök" - mondta. Három-négyéves korában a szülei bútorgyárában használt vegyszerek gőzétől lett rosszul. Felnőttkorában a panaszai miatt nem tudott dolgozni, és egy lakókocsiban élt az Alpokban.

Harmincöt éves korában tudta meg, hogy mi a baja, amikor véletlenül a kezébe került egy, a témával foglalkozó amerikai könyv. Tíz évet kellett várnia, hogy egy orvos végre komolyan vegye.

A leimbachi ház lakóit új lakóhelyük nem gyógyítja ki a betegségükből, de legalább elviselhetővé teszi az életüket. Mindenkinek, aki a házba lép, ki kell kapcsolnia a mobiltelefonját és minden vezeték nélküli készülékét, a házban amúgy sem működnének. Ez azonban nem jelent elszigeteltséget: a házban hagyományos vezetékes telefonvonalakat használnak.

A háznak légtisztítóval ellátott közösségi helyisége is van. A bejáratánál egy széken állították ki az épületben engedélyezett tisztító és tisztálkodó szereket.

A különleges anyagokból készült épületet minden illatot megszüntető ventillációs rendszerrel látták el. Az építőmunkások sem dohányozhattak, és nem használhattak illatosítókat a munka közben.

A házat jól ismerő építész, Andreas Zimmermann szerint a gipsznek jó hasznát vették a munkálatoknál. A homlokzati falakba és a tetőzetbe különleges szűrőt építettek be, amely kiszűri az elektromágneses, illetve elektrosztatikus hullámokat és mezőket.

Az együttélés nem mindig könnyű. Egy korábbi, már elköltözött lakó, aki csak az elektromágneses hullámokra volt érzékeny, például az illatanyagokra vonatkozó szigorú korlátozásra panaszkodott.

"Miután az itt lakó embereknek különböző panaszaik vannak, az együttélés nem egyszerű" - erősítette meg Christian Schifferle.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása utáni állapotokat idézte a magyar lakáshitelpiac tavalyi inaktivitása: ebben az évezredben egyedül 2013-ban történt kevesebb lakáshitel-folyósítás, mint tavaly. A KSH friss adatai alapján összesen 652 ezer lakáscélú hitelszerződés él Magyarországon, ami 22%-kal elmarad a 2008-as csúcstól. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya nagyjából egyharmadra süllyedt, vagyis aki tehette, nem hitelből vásárolt. Az idei év már a fellendülésről szól, de hogy miként zajlik ez, arról a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján lehet érdekes szakértői véleményeket hallani, érdemes mielőbb regisztrálni!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×