INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Így segíthet a mobiltelefon a vezetésben

InfoRádió / MTI
A jobb és ezáltal üzemanyag-takarékosabb autóvezetést segíti egy új okostelefon-alkalmazás, amelyet a Valenciai Műszaki Egyetem szakemberei fejlesztettek ki.

A DrivingStyles elnevezésű fejlesztés részletesen elemzi a felhasználók vezetési stílusát. A rendszer észleli a rossz vezetési szokásokat, és igyekszik azokat korrigálni. Egy bluetooth-os készülék révén az alkalmazás információkat gyűjt egyebek között a jármű sebességéről, gyorsulásáról, a fordulatszámról, a gázpedál állásáról és GPS segítségével az autó pontos helyéről.

A szükséges információk összegyűjtését követően a felhasználó elküldi az azokat egy internetes oldalra, ahol elemzik az adatokat - olvasható a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portálon. A Valenciai Műszaki Egyetem szakembereinek célja, hogy korrigálják a rossz vezetési szokásokat, elsősorban a túlságosan agresszív vezetési mintákat, amelyek általában nagyobb kockázattal és üzemanyag-fogyasztással járnak.

Carlos Tavares, a projekt vezető kutatója szerint a rendszert a biztosítótársaságok is használhatnák, bizonyos kedvezményeket ajánlva az alacsony kockázatú autóvezetőknek. Megfelelő autóvezetéssel az üzemanyag-fogyasztás akár 20 százaléka megtakarítható, és jelentősen növelhető a közlekedésbiztonság.

A címlapról ajánljuk