eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A tavalyi volt minden idők legmelegebb éve

Az Egyesült Államokban 2012 volt minden idők legmelegebb esztendeje, az éves középhőmérséklet elérte a 13 Celsius fokot - közölték szerdán kormányforrásokra hivatkozva amerikai lapok.

Ez 0,6 fokkal magasabb, mint az eddigi rekordévben, 1998-ban. Az ilyen mértékű csúcsdöntés egyes meteorológusok szerint a globális felmelegedés jele, amelynek üteme gyorsabb a vártnál.

2012 mintegy 1,7 fokkal volt melegebb az egész XX. század átlagánál, és a tavalyi július volt a legforróbb az amerikai országos meteorológiai mérések kezdete, vagyis 1895 óta. Az éves melegrekord 19 államban dőlt meg, ugyanakkor Alaszkában tavaly a szokásosnál hidegebb volt.

A meleg sok helyen 1950 óta nem tapasztalt súlyos szárazsággal és a téli évszak csaknem teljes elmaradásával járt. 2012 az időjárási szélsőségek szempontjából a második helyre került 1998 mögött: tavaly összesen 11 különböző természeti csapás okozott 1 milliárd dollárnál nagyobb kárt az Egyesült Államokban.

Az amerikai nemzeti időjárási adatközpont, amely a jövő héten teszi közzé az egész világra vonatkozó mérések eredményét, 11 hónap összesített adatai alapján arra a következtetésre jutott, hogy globális viszonylatban 2012 a 8. legmelegebb év volt.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×