INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A tavalyi volt minden idők legmelegebb éve

InfoRádió / MTI
Az Egyesült Államokban 2012 volt minden idők legmelegebb esztendeje, az éves középhőmérséklet elérte a 13 Celsius fokot - közölték szerdán kormányforrásokra hivatkozva amerikai lapok.

Ez 0,6 fokkal magasabb, mint az eddigi rekordévben, 1998-ban. Az ilyen mértékű csúcsdöntés egyes meteorológusok szerint a globális felmelegedés jele, amelynek üteme gyorsabb a vártnál.

2012 mintegy 1,7 fokkal volt melegebb az egész XX. század átlagánál, és a tavalyi július volt a legforróbb az amerikai országos meteorológiai mérések kezdete, vagyis 1895 óta. Az éves melegrekord 19 államban dőlt meg, ugyanakkor Alaszkában tavaly a szokásosnál hidegebb volt.

A meleg sok helyen 1950 óta nem tapasztalt súlyos szárazsággal és a téli évszak csaknem teljes elmaradásával járt. 2012 az időjárási szélsőségek szempontjából a második helyre került 1998 mögött: tavaly összesen 11 különböző természeti csapás okozott 1 milliárd dollárnál nagyobb kárt az Egyesült Államokban.

Az amerikai nemzeti időjárási adatközpont, amely a jövő héten teszi közzé az egész világra vonatkozó mérések eredményét, 11 hónap összesített adatai alapján arra a következtetésre jutott, hogy globális viszonylatban 2012 a 8. legmelegebb év volt.

A címlapról ajánljuk