eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Ha "össze-vissza kalimpál" a szíve, keresse fel a háziorvosát!

Ötször nagyobb eséllyel kap szélütést az, aki pitvarfibrillációval küzd. Sokan viszont nem is tudják, hogy ilyen szívritmuszavaruk van, ezért több orvosi társaság közös felvilágosító kampányt indított.

A Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Stroke Társaság, valamint a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság Ne adjon esélyt a stroke-nak! című akciójának célja, hogy mindenki figyelmét felhívják, amennyiben a pitvarfibrilláció tüneteit észlelik magukon, rögtön forduljanak kezelőorvosukhoz.

Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnöke kifejtette: a pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar, amelynek kialakulása a kor előrehaladtával egyre nagyobb. Tünetei: szabálytalan, szívverés, légszomj, szívdobogásérzés.

Kiemelte: ez a betegség súlyos tüneteket, köztük szívelégtelenséget okozhat, de nagyobb eséllyel alakulhat ki vérrög is. Sokszor viszont a betegek észre sem veszik, hogy kialakult náluk a pitvarfibrilláció. Ezért, aki azt tapasztalja, hogy szíve "össze-vissza kalimpál" keresse fel háziorvosát - hangsúlyozta Kiss Róbert Gábor.

Mint mondta, a pitvarfibrilláció bárkinél kialakulhat, de több betegség, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség, szívelégtelenség, valamint a túlzott alkohol- és kávéfogyasztás is növeli kockázatát.

A Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnöke ugyanakkor kiemelte: a betegség jól kezelhető, évtizedeken át élhet vele az ember, de sokuknak egész életen át tartó gyógyszeres kezelésre van szükségük.

Az adatok szerint jelenleg a szélütéses esetek 15 százalékát a pitvarfibrilláció okozza - mondta Berecki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke a sajtótájékoztatón.

Kiemelte: szélütéssel Magyarországon évente nagyjából 50 ezer embert szállítanak kórházba, ezzel együtt évente 15 ezren halnak meg stroke miatt. Ennek egyik oka, hogy Magyarországon a szélütéses betegeknek csupán két százaléka kapja meg időben a kezelést.

A stroke-on átesett betegeket három órán belül kórházba kellene szállítani, hogy azonnal megkaphassák a szükséges vértágító gyógyszereket. Sokan viszont a stroke tüneteit, például a beszédzavart, az arc félrehúzódását, vagy a végtaggyengülést nem veszik elég komolyan, és csak későn fordulnak orvoshoz. Márpedig a stroke-on átesett betegek 25 százaléka egy éven belül meghal, egyharmaduk pedig tartósan fogyatékos marad - mondta Berecki Dániel.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×