eur:
389.81
usd:
363.77
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a fiatalok rászokjanak a dohányzásra?

A dohányzás elleni küzdelem jegyében felülvizsgálja az Európai Unió a dohánytermékekről szóló, tíz éve hatályban lévő jogszabályt.

Az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben bejelentette, hogy a témáról folytatott nyilvános konzultáció keretében, amelyben az ipar, a hatóságok és a civil szervezetek mellett a lakosság is részt vehetett, példátlan mértékű, mintegy 85 ezer észrevétel érkezett Brüsszelbe.

John Dalli egészségügyi és fogyasztópolitikai biztos bizonyosságát fejezte ki, hogy a vita eredményei segíteni fogják az EU-t a dohányzással kapcsolatos ártalmak csökkentésében, és mindenekelőtt abban, hogy megakadályozzák a dohányzás terjedését a fiatalok körében.

A testület közleménye szerint a dohányzás az elkerülhető betegségek legfőbb kiváltó oka az Európai Unióban: a becslések szerint évente több mint 650 ezren halnak meg ennek következtében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a dohányzás világszerte csak az idén közel hatmillió ember halálát fogja okozni, és 2030-ra ez a szám akár az évi nyolcmilliót is elérheti. "Egyértelmű tehát, hogy uniós szintű fellépésre van szükség" - emelte ki Dalli.

A közleményből mindazonáltal az is kiderül, hogy a konzultációban részt vevők véleménye megoszlott a jelenlegi felülvizsgálati tervek hatékonyságáról. A dohánytermékek csomagolásán kötelezően alkalmazandó képes egészségvédő figyelmeztetéseket és az egyszerű csomagolás kötelező bevezetését támogatók például, azt hangsúlyozták, hogy ez az intézkedés jelentős mértékben csökkentené a csomagolások vonzerejét, és Európa-szerte egyforma mértékben biztosítaná a polgárok egészségének védelmét. Az ellenzők viszont jogi aggályaiknak adtak hangot, és azzal érveltek, hogy ezek a lépések csak kis mértékben befolyásolnák a dohányzás elkezdését.

Az összetevők szabályozása mellett síkra szállók szerint az egyes adalékanyagok - például az édes, gyümölcsös, virágos és cukorka ízű aromák - használatának korlátozásával megakadályozható lenne a dohányzás a fiatalok körében. Az ellentábor szerint viszont az adalékanyagok szabályozása csak nagyon kis mértékben hatna visszatartó erővel a fiatalokra, ugyanakkor hátrányos helyzetbe hozna bizonyos dohányfajtákat és -márkákat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×