eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Fémkeresővel talált viking kincseket

Viking kincsleletet talált fémkeresővel egy amatőr brit kincsvadász Cumbria grófságban.

Összesen 92 ezüstpénz került elő, köztük néhány dirham, arab ezüst pénzérme, amely általánosan elterjedt fizetőeszköz volt a X. századi Európában, a brit szigeteken viszont ritkaságnak számítanak. A leletek között nemesfémrudak, valamint egy majdnem teljes épségben fennmaradt ezüst karkötő is szerepel - olvasható a BBC News hírei között.

A feltételezések szerint a kincslelet 955 körül kerülhetett a földbe, amikor a viking hódítók megvetették lábukat Anglia északi részén.

Gareth Williams, a British Museum viking szakértője rendkívülinek nevezte a leletet.

"A 950-es évek közepére Anglia túlnyomó része egyetlen királyságba tömörült, és ekkor szabványosították a pénzverést is. Ám Anglia északnyugati csücske, ahonnan előkerült a kincslelet, sokkal később vált a királyság részévé, ez tükröződik a most feltárt pénzérmekben is. A mostanihoz hasonlatos leletek sokat elárulnak az ország különböző régióinak történelméről" - hangsúlyozta Gareth Williams.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×