eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Miért ne dőljünk be a csodadiétáknak?

Bikini-diéta, kéthetes szuper diéta, tíz nap alatt nyolc kiló - nyáron sokan pillanatok alatt szeretnének megszabadulni fölösleges kilóiktól, hiszen a strandon jól kell mutatni. Ezek a diéták, szuper kúrák azonban nemcsak gyors visszahízást eredményezhetnek, hanem az egészséget is megviselik. Van azonban hosszú távú, egészséges megoldás.

Testünk jól programozott szerkezet. Ha úgy érzi, éhezés miatt nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, akkor lelassítja az anyagcserét, hogy minden energiát a létfontosságú szervek működésének fenntartására fordíthasson - vagyis vész-üzemmódba kapcsol.

A fogyás természetesen beindul, hiszen az elraktározott zsírt fogja a szervezet üzemanyagként elégetni. Azonban a zsír mellett az izomzatot is felhasználja, ami így még inkább lassítja az anyagcserét - figyelmeztet Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical humán kineziológusa.

Tehát a csodadiétákkal, amelyek napi 500-600-700-800 kalóriát engedélyeznek, rövidtávon viszonylag gyorsan meg lehet szabadulni a feles kilóktól, hosszabb távon azonban ezért keményen megfizethetünk. A koplalás hatására ugyanis lelassul az anyagcsere, elkezdődik a zsírégetés, amit azonban az izomzat lebontása követ.

A kevesebb izom pedig kevesebb energiát használ fel. A szervezet is alkalmazkodik a csekély tápanyagbevitelhez, és a további fogyáshoz még kevesebbet kellene enni. Ekkor azonban már erőtlenné, fáradttá válunk, kevesebbet mozgunk, ami tovább lassítja az anyagcserét.

Ilyenkor sokan feladják, és elkezdenek falni, de legalábbis többet enni, mint a koplalás alatt. Ekkor viszont a szervezet azonnali raktározásba kezd, és hiába próbáljuk visszafogni magunkat, hirtelen visszaszedjük a korábban leadott kilókat, sőt a tapasztalatok alapján még többet, mint amennyivel belevágtunk a diétába!

Hosszú távú, súlyos következmények

Ha hosszú és komoly megszorításokkal járó diétát folytatunk, az energia-, a fehérje-, a vitamin és ásványi-anyag hiányos táplálkozásnak rendkívül sokféle súlyos következménye alakulhat ki, amely szinte minden szervet, életfunkciót érinthet. Elhúzódhat a sebek és csonttörések gyógyulása, csökken az immunvédekezés, zavar keletkezhet a véralvadásban, és rendellenessé válhatnak az anyagcsere folyamatok.

A szív működésében is zavar támad, amelynek eredményeként a szervekhez, szövetekhez, sejtekhez kevesebb oxigén kerül. A légzésfunkció is romlik, így a vér oxigéntartalma csökken. Mivel csökken a belek mozgékonysága is, ezért a táplálékok emésztése és feldolgozása sem zavartalan. Azonban a testi következmények mellett lelki és szellemi elváltozások is jelentkezhetnek, mint például a csökkent memória, lehangoltság és depresszió.

Az elérhető megoldás

"Kizárólag megfelelően kialakított, nem szélsőséges táplálkozási rendszer és személyre szabott mozgásprogram hozhat egészséges, biztonságos és hosszú távú megoldást" - hangsúlyozza a szakértő.

Ráadásul az egyéni életmód-programoknak figyelembe kell venniük a meglévő betegségeket - legyenek azok bármilyen jellegűek -, hiszen a megalapozatlan változtatások veszélyesek lehetnek többek között a magas vérnyomással élőknek, a cukorbetegeknek, a szív- és érrendszeri-, vagy mozgásszervi problémákkal küzdőknek. Vagyis a tartós, egészséges fogyás alapja a megreformált és megfelelően beállított és követhető életmód.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 19. 20:07
×
×
×
×