eur:
387.03
usd:
356.01
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

A lábát is védi, ha leszokik a dohányzásról!

Jóval gyakrabban alakul ki az artériák elzáródása a dohányzó nőknél, mint nemdohányzó társaiknál, ám leszokással csökkenthetik ennek kockázatát - állapították meg svájci kutatók tanulmányukban.

Az Annals of Internal Medicine című orvosi folyóiratban ismertetett felmérés szerzői úgy találták, hogy a dohányzó nőknél akár 17-szer nagyobb lehet a perifériás artériás betegség (PAD) kifejlődésének valószínűsége.

Mintegy nyolc millió amerikai él ezzel a betegséggel, amely általában akkor jelentkezik, amikor az atherosclerosis, az artériák megkeményedése és beszűkülése akadályozza a vér áramlását a lábba.

A vezető tünet ilyenkor a lábszár fájdalma, illetve lábikragörcsök jelentkezése a szokásos napi tevékenység, akár könnyű séta közben. Az atherosclerosis sok esetben a szív koszorús ereit is érinti, ezért a fájdalmas láb komolyabb baj előjele is lehet.

A mostani tanulmányba mintegy 40 ezer 45 év feletti, alapvetően egészséges amerikai nőt vontak be, akiknek az egészségi állapotát 13 éven át követték nyomon. Ez alatt összesen 178 nőnél alakult ki a PAD.

A tanulmány eredményei közül jó hír, hogy a dohányzás elhagyásával csökkenthető a PAD megjelenésének kockázata. Azokhoz a nőkhöz képest, akik egész életükben nem dohányoztak, háromszor volt nagyobb kockázata a PAD kialakulására a követés 13 éve alatt a dohányzásról leszokott nőknek. Azoknál azonban, akik folyamatosan dohányoztak, ennél jóval nagyobb PAD-rizikó jelentkezett: a napi 15 szál cigarettánál kevesebbet szívóknál kilencszeres, az annál többet dohányzóknál 17-szeres kockázata volt a tünetcsoport megjelenésének.

"A legfontosabb megállapításunk, hogy a dohányzásról való leszokás jelentősen csökkenti a kockázatot" - emelte ki David Conen kutatásvezető, a bázeli egyetemi kórház munkatársa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×