eur:
400.79
usd:
367.56
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén

Kölyöksereglet várja a gyerekeket az Állatkertben

A "mosolygós" nappali gekkóktól a kis krokodilokon, emucsibén és flamingófiókákon keresztül a gyűrűsfarkú és a szerecsenmaki kölykökig, a jávai langur és berbermajom kölyköktől a nagy maráknál és a prérikutyáknál született apróságokig az Állatkert minden sarkában kölykök, fiókák és más kisállatok várják a látogatókat. Ráadásul száz év után először földimalacok is érkeztek a városligeti intézménybe.

A Fővárosi Állat- és Növénykert legújabban látható apróságai a berbermajom kölyök, illetve az indiai antilop borjú. Mindkettő május közepén látta meg a napvilágot, és mostanra már a közönség is jól láthatja őket - számolt be Hanga Zoltán szóvivő.

A Nagyszikla oldalában lakó berbermajmok (Macaca sylvanus) mindannyian mentett állatok, eredetileg illegálisan hozták őket Európába, és egy holland állatvédő szervezeten keresztül kerültek a biztonságos és végleges helyet kínáló Állatkertbe. Kifutójukon a sörényes juhokkal osztoznak, és remekül érzik magukat, amit a nemrég világra jött utód is bizonyít.

Az indiai, vagy más néven kecskeantilop (Antelope cervicapra) pár 2008 óta él Budapesten, a Mérgesházzal szemközti kifutóban. A május 16-án világra jött antilopborjú az első sikeres szaporulata ennek a tenyészpárnak. A kicsi - a hazai őzek gidáihoz hasonlóan - nap közben a bokrok között rejtőzik, ennek ellenére egy kis odafigyeléssel könnyen megláthatják a látogatók.

Rajtuk kívül az Állatkert szinte minden sarkában apróságok, kölykök és fiókák várják a látogatókat. A flamingóknál 15 fióka kelt ki a közelmúltban, és továbbiak világra jövetele várható. A makik két fajánál, a gyűrűsfarkú és a szerecsenmakiknál is volt szaporulat a közelmúltban.

Kölyke van a Délkelet-Ázsiában honos, az úgynevezett karcsúmajmok közé tartozó jávai languroknak is. A Dél-Amerika kifutóban a nagy mara kölykök, a tevék szomszédságában a tucatnyi apró prérikutya bébi, a pálmaházi hüllőoviban öt kiskrokodil és szinte megszámlálhatatlanul sok "mosolygós" nappai gekkó képviseli az ifjúságot.

Megérkezett az a két földimalac is, amelyek a győri Xántus János Állatkertből kerültek Budapestre. Az állatok a Szavannaház egyik helyiségében kaptak új otthont.

Mivel éjszakai állatokról van szó, a földimalacok számára fordított világítási rendszert építettek ki. Ez azt jelenti, hogy nappal az éjszakát idéző félhomályban láthatóak, éjjel pedig mesterséges napfényt biztosítanak a számukra, hogy a nyitva tartási időben mutassanak aktív életet a látogatók szeme láttára.

A földimalacok egyébként meglehetősen ritkák állatkertben - világszerte mindössze harminc helyen él összesen 75 egyed. Budapestre utoljára 1912-ben érkeztek földimalacok - Kittenberger Kálmán ajándékaként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Hirtelen fordult a forint árfolyama

Hirtelen fordult a forint árfolyama

Múlt hét második felében ismét 400 fölé gyengült a forint az euróval szemben, és most is a fontos szint felett tartózkodik. Délelőtt jelentősebb erősödésbe kapcsolt a forint, és közel került a 400-hoz, ám délután a dollárerősödéssel a forintra is nyomás helyeződött. A héten több olyan esemény is lesz, amelyek hatással lehetnek a hazai fizetőeszköz árfolyamára, ám inkább a hét második felében jönnek fontos makroadatok, és hazai kormányzati bejelentések. Csütörtökön rendezzük meg a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáját, amelyen a magyar gazdaság kilátásai mellett szó lesz a forintról is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×