eur:
401.09
usd:
366.76
bux:
74336.17
2024. október 11. péntek Brigitta

Tényleg tönkreteszi a terhesség a fogakat?

Bár a legtöbb kismama tudatában van annak, hogy a megfelelő szájhigiénia fontos a saját és a baba egészsége szempontjából is, számos félreértés és hamis információ miatt sokan mégis elkerülik a fogorvost várandósságuk alatt. Pedig ilyenkor és biztonságos és hatékony a kezelés.

A terhesség időszakában a nők orális egészsége számos jelentős változáson megy keresztül. Az Academy of General Dentistry (AGD) szerint a kismamák egyaránt tapasztalhatnak ínygyulladást, terhességi daganatokat, és közepestől súlyosig fajuló íny-megnagyobbodást - magyarázza Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa.

Klinikailag a terhességi ínygyulladás nem különbözik a többitől. A páciensek pirosságot, gyulladást tapasztalhatnak az ínyükön, előfordulhat vérzés és a fogak mozgása is. A felmérések szerint a kismamák 30-100 százaléka tapasztalhatja e tüneteket - változó intenzitással.

A vérzés és az íny gyulladása a várandósság minden szakaszában megfigyelhető, de jellemzően mégis a harmadiktól a hatodik hónapig alakul ki. Ilyenkor még fokozottabb figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára. A gondos szájápolás (amelynek a fogmosásos kívül a fogselymezés és szükség esetén a szájvízhasználat is része), valamint a rendszeres fogorvosi ellenőrzés enyhíthet a kellemetlen problémán.

A terhességi daganatok megjelenéséről a kismamák közel tíz százaléka számol be. Ezek a kis daganatok - amelyek nem rákos jellegűek - a szájban növekednek, és jellemzően a baba megszületése után eltűnnek.

Többnyire fájdalmas, piros vagy bordó kinövésekről van szó, amelyek spontán vérezhetnek is. Ha ezek a tumorok valóban fájdalmat okoznak, komolyan véreznek vagy zavarnak az evésben, a sebészeti eltávolításuk is szóba jöhet.

Az íny-megnagyobbodása, amely gyakorlatilag az ínyterület megnövekedését jelenti, sokkal ritkább jelenség, mint az ínygyulladás vagy a terhességi daganatok. Igen ritka, ám súlyos esetben az íny akár a fogakat is befedheti.

Mind erről a jelenségről, mind a terhességi ínygyulladásról azt gondoljuk, hogy egy túlzott válaszreakció eredményei, amelyet ebben az időszakban a szervezet a baktériumokra produkál. Éppen ezért elengedhetetlen a várandósok oktatása és biztatása a jó szájhigiénia fenntartására - figyelmeztet a szakértő.

Ha ugyanis nem a megfelelő a szájápolás, az említett problémák nem csak, hogy nem javulnak, de tovább romolhatnak. Vagyis a terhesség során mindenképpen jelentkezni kell a fogorvosnál, ha problémát észlelünk, a szokásos félévenkénti ellenőrzéseken kívül is.

Az is igaz, hogy a nem sürgős és nagyobb fájdalommal járó beavatkozásokat inkább a terhesség után szokták elvégezni. Azonban az félreértés, hogy nem készülhet röntgen a kismamáknál, ugyanis ha szükséges, nyugodtan sor kerülhet erre, elsősorban az első trimeszter után. Ugyanígy injekció is adható. Általában elmondható, hogy a kényelem, a hányinger elkerülése miatt tanácsosabb a 4. és a 6-7-ik hónap közé tenni a kezeléseket - tanácsolja a fogorvos.

Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Meredeken emelkedik az olaj ára

Meredeken emelkedik az olaj ára

Ázsiában nagy emelkedést láthattunk a kínai és hongkongi piacokon is, ezt követően Európában kivártak a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci és inflációs adatok előtt. A vártnál magasabb inflációs adat délután Európában és az USA-ban is negatív piaci reakciót váltott ki, mivel azt a narratívát erősítette, hogy a kamatcsökkentési ciklus lassabb lehet a korábban vártnál. Ma viszont nem csak külföldön, hanem Magyarországon is érkezett fontos inflációs adat: az egy évre visszatekintő áremelkedés 3 százalékos volt, vagyis három és fél év után elérte a jegybanki célt. Csütörtökön a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten estek, a magyar tőzsde viszont felülteljesítő volt, és mérsékelten emelkedett. Az olajár meredeken emelkedett, a befektetők az izraeli-iráni konfliktus és a Milton hurrikán lehetséges hatásait árazzák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×