eur:
401.47
usd:
366
bux:
73707.74
2024. október 7. hétfő Amália

Háztartásbeli férfiak első kongresszusa

Első országos találkozóját rendezi meg vasárnap San Remo városában az ötezer tagot számláló Háztartásbeli Férfiak Olaszországi Egyesülete (Asuc). A témák között szerepel a mokett-tisztítás és a családfenntartó nők helyzete is.

"Bizonyítani akarjuk, hogy az idők valóban megváltoztak. Miért a nőknek kell otthon maradni? Miért ne tehetnék meg ma már ugyanezt a férfiak is?" - mondta a szavaiért sorban álló olasz és külföldi sajtónak a kötényes férfiakkal reklámozott ASUC elnöke. Az egyesületet 2003-ban alapító Fiorenzo Bresciani a BBC-nek azt is elárulta, hogy Londonban irodát terveznek nyitni.

A toszkánai Pietrasantában élő, 58 éves férfi könyvelői állását adta fel azért, hogy jobban kereső orvosfeleségének otthon segítsen. "A legnehezebb azt volt elérni, hogy a személyi igazolványomba foglalkozásként ne munkanélkülit, hanem háztartásbelit írjanak be" - hangoztatta. Elismerte, hogy a hagyományos férfi-női szerephez szokott Pietrasantában sem volt könnyű elfogadtatni, hogy ő karrier helyett mos, vasal, főz, takarít, gyereket nevel.

A nők megmutatták, képesek arra, amire a férfiak, most rajtunk a sor - hirdeti jelszóként az egyesület, amely honlapján praktikus segítséget nyújt a nadrágos háztartásbelieknek a teflonlábas vásárlásától a moher pulóver mosásáig mindenben.

Az egyesület tevékenysége azonban nem csak (a nőknek is hasznos) tanácsokban merül ki, az Asuc az olasz társadalom szemléletváltásáért igyekszik tenni. A statisztikák azt mutatják, hogy az olasz férfiak hetven százaléka még egy rántottát sem képes elkészíteni, kilencven százaléka soha nem vasalt inget, kilencvenöt százaléka azt sem tudja, hol kell bekapcsolni a mosógépet.

"Arról akarjuk meggyőzni a macsók hazájának tartott Itáliát, hogy a háztartási munkához értő férfi nem gyenge. Ellenkezőleg, modern, felvilágosult gondolkodású, a másikat tisztelő és toleráns férfi, aki portörlés közben is a jövőbe tud tekinteni" - foglalta össze az általa útjára indított mozgalom lényegét Bresciani.

A sanremói kongresszuson megválasztják a legjobb háztartásbelinek bizonyuló Mister Casalingót, de szó lesz a gazdasági válságról is. Akár a férfi, akár a nő vállalja főállásban a háztartás vezetését, egy családfenntartó ma már Olaszországban sem keres eleget. A dolgozó nők nem tudják eltartani háztartásbeli férjüket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×