eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Magyarországon is fertőz a nyugat-nílusi láz

Romániában két ember halálát okozta a nyugat-nílusi láz, a hatóságok átfogó rovarirtási kampányt hirdettek. Magyarországon két beteget ápolnak kórházban.

Romániában az elmúlt hetekben két idős ember halt meg nyugat-nílusi lázban. Egyikük augusztus 19-én hunyt el a Fekete-tenger partján fekvő Konstancán, a másik augusztus 22-én Bukarestben. A hatóságok azonban csak ezen a héten jelentették be, hogy a szúnyogok által terjesztett vírus okozta a halálukat - jelentette az InfoRádió romániai tudósítója.

A hivatalos álláspont szerint csak a boncolás utáni elemzések mutatták ki a vírus jelenlétét az áldozatok szervezetében, ezért késett a tájékoztatás. Az illetékesek azt is elmondták azonban, hogy mindkét áldozat 75 év fölötti volt, és sok más egészségi gonddal is küszködött, a vírus tehát az amúgy is legyengült szervezetüket támadta meg.

Romániában eddig 11 személynél mutatták ki a nílusi lázat kiváltó vírust. Többségük az ország déli megyéiben él. Erdélyben is felütötte azonban a fejét a fertőzés. Fehér megyében két személyt kezelnek nílusi láz miatt, Kolozs és Maros megyében is több gyanús esetet vizsgálnak az orvosok.

A hatóságok egyelőre azzal próbálják megelőzni a járvány kialakulását, hogy az önkormányzatok átfogó rovarirtási kampányba kezdtek, és arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy próbálják megóvni magukat a szúnyogcsípésektől, kerüljék azokat a helyeket, ahol sok a vérszívó. Az egészségügyi miniszter tanácsosa, Molnár Géza járványügyi szakértő megnyugtatta a közvéleményt: az esetek egyediek, egyelőre nem kell járvány kialakulásától tartani.

Magyarországon két beteget ápolnak kórházban

Magyarországon két beteget ápolnak kórházban a nyugat-nílusi vírus okozta megbetegedéssel - mondta el Krisztalovics Katalin szerdán az MTI-nek.

A járványügyi szakorvos emlékeztetett, hogy az egyes szúnyogfajok által terjesztett vírus magyarországi és európai jelenléte már régóta ismert. 2003 óta minden évben megjelenik Magyarországon, és jellemzően azokban a megyékben okoz megbetegedést, amelyek területén a költöző madarak tömegesen fordulnak elő. A betegséget ugyanis azok a szúnyogok viszik át az emberre, amelyek egyaránt csípik a madarakat és az embereket.

A vírus emberről emberre közvetlenül nem terjed, azt kizárólag egyes szúnyogfajok terjesztik - hangsúlyozta Krisztalovics Katalin. Hozzátette: a nyugat-nílusi vírus által okozott betegségnek nincsenek speciális tünetei, azok megegyeznek az egyéb vírusos megbetegedések tüneteivel. Általában láz, fejfájás, izomfájdalom jelentkezik a fertőzöttnél, és a vírus agyvelő-, valamint agyhártyagyulladást is okozhat.

A súlyos tünetek legtöbbször azoknál a betegeknél jelentkeznek, akiknek gyenge az immunrendszerük. Előfordulhat az is, hogy valaki átesett ugyan a fertőzésen, de nem jelentkeztek nála komolyabb tünetek, vagy "lábon" kihordta a betegséget.

Krisztalovics Katalin elmondta, a betegség vérből kimutatható, lappangási ideje két naptól két hétig terjedhet. Kezelése pedig csak tüneti lehet: enyhébb lefolyású megbetegedésnél a láz csillapítása, sok folyadék bevitele.

A nyugat-nílusi vírust (West Nile Virus) elsőként a Nyugat-Nílus környékén, Ugandában izolálták 1937-ben egy lázas tüneteket mutató nőből; innen ered a vírus elnevezése. Évekkel később más országokban is felismerték és izolálták, így például az 1950-es években, Egyiptomban mutatták ki szúnyogokból, madarakból és emberekből egyaránt. Járványos megbetegedéseket okozott 1962 nyarán Franciaországban, lovakban, 1960-as évek végén lovak, vadmadarak és emberek körében is Portugáliában, valamint számos más európai, ázsiai országban is. 1999 óta Észak-Amerikában is regisztráltak nyugat-nílusi vírus által okozott fertőzéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta az előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×