eur:
398.71
usd:
360.35
bux:
74372.71
2024. október 2. szerda Petra

Az ország 56 legdrágább lakását egyszerre megvehetné az ötös lottó nyertese

Minden idők második legnagyobb főnyereménye vár gazdára a hétvégén, az ötös lottón: 3,16 milliárd forintot nyerhet, aki egyedül találja el mind az öt nyerőszámot. Mit kezdhetünk ezzel a hatalmas vagyonnal, ha úgy döntünk, hogy ingatlanba fektetjük az összeget? Az Otthon Centrum feltérképezte a kínálatot.

Milliárdos, de akár százmilliós árkategóriában kompromisszumok nélküli lakást vagy házat találhatunk az ország bármely területén. Egyszerre sok ingatlant is vásárolhatunk, akár lakás céljára magunknak, családunknak, rokonainknak, illetve kiadási céllal is, a megfelelő területeken. Ha telket vásárolunk, jól megválasztott helyszínnel és paraméterekkel biztos befektetésre tehetünk szert. Egyszerre nagyobb, parcellázandó földdarab tulajdonosai is lehetünk, ám ez már elvezethet az ingatlanfejlesztés folyamatáig, ami speciális szaktudást igényel.

Folyamatos bevételt termelő, klasszikus ingatlanbefektetési célpont számtalan típusú adódhat. Vehetünk lakatlan, és szállodává, vagy irodaházzá átalakítható belvárosi épületet, már működő szállodát, irodaházat, üzletházat, vagy akár raktárközpontot. Természetesen ezek kombinációja, egy jól működő portfolió kialakítása lehet a legszakszerűbb döntés. Sőt, gyártulajdonosok is lehetünk! Fejlesztési területekben, akár üres telekben, vagy bontandó épületben is gondolkodhatunk, ám ekkor is alaposan el kell mélyednünk a kockázatok és megtérülési idők tudományában.

Nézzük tehát a konkrét példákat: miből mit, mennyit, mekkorát, és hol vehetünk a lottóötösből?

A vidéki családi házak átlagára az Otthon Centrum kínálatában jelenleg 28 millió Ft. A 3,16 milliárdból tehát 112 házat tudnánk venni vagy akár egy kis falut teljes egészében. Vannak természetesen olyan régiók, ahol 2-3 millió forintért lehet házat venni, így több település, vagy nagyközség tulajdonosai is lehetnénk - már ha csak az ingatlanállományt nézzük.

Életszerűbb azonban elképzelni, hogy a lottóötös birtokában a nívós, drága ingatlanok kerülnek szemünk elé. Az OC kínálatában lévő 10 legdrágább vidéki családi házat egyszerre megvehetnénk a nyereményből. Kezdve egy 720 millióért kínált újszerű, 1000 m²-es házat a Pilisben, mely 14 ezer m² telken áll. Tartozik hozzá istálló, személyzeti ház, úszómedence, borozó, fitneszterem, négy férőhelyes garázs, s olyan luxusfelszereltség, mint étellift, központi porszívó, térfigyelő kamerák, öntözőrendszer, rejtett világítás, a tetőn hóolvasztó kábel, mosókonyha, stb.

A lista második helyén egy 395 milliós, ugyancsak 1000 m²-es, a Dunakanyarban épült ház áll. A sorompóval védett lakóparki területből 25 ezer m²telek tartozik az alig tízéves ingatlanhoz. A ház mozi-szobával, műteremmel, biliárd szobával, fitneszteremmel, 207 négyzetméteres medence térrel, jacuzzival, szaunával, szolárium szobával, 7 állásos teremgarázzsal van felszerelve, a biokertben pedig zöldség és gyümölcs terem.

Debrecenben, a Nagyerdőben 500 m²-es házat vehetünk 279 millióért. A négyszintes, többgenerációs épület bő ezer m²-es telken áll, az egyéb fő paraméterek pedig: 8+2 fél szoba, 5 fürdőszoba, két konyha, duplagarázs, szauna, kerti medence és márványburkolat. A további hét ingatlan között találunk Komárom-Esztergom megyei birtokot halastavakkal, nógrádi kúriát, valamint pest megyei, debreceni és kecskeméti házakat.

Szűken kitelne a három legdrágább

A budapesti családi házak átlagára 62 millió Ft az OC kínálatában, így a fővárosban 50 átlagos házat tudnánk venni a lottó főnyereményből. Ha csak ebbe fektetnénk, egy utcányi ingatlan tulajdonosai lehetnénk. Tízmillió Ft alatt sem reménytelen a helyzet, itt főleg házrészeket találunk a kül-pesti kerületekben, mindenesetre ebben a kategóriában 300 ingatlant is vehetnénk.

Budapesten a top 3 családi házat csak szűkösen tudnánk megvenni a lottóötösből. A legdrágább ház - egyben az ország legdrágább lakóingatlana a cég portfoliójában - egy gellérthegyi, 1230 m²-es ingatlan, mely 2715 m² telken áll, és ablakaiból, valamint a 200 m²-es teraszról 180 fokos panoráma tárul elénk a budai Vár, a Duna és a Parlament felé. A 2009-ben épült, minden luxussal felszerelt, 15 szobás, 7 fürdőszobás ház ára 1,745 milliárd Ft.

Ennek valamivel kevesebb, mint a feléért, 777 millióért Pasaréten vehetünk 1058 m²-es, 15 szobás, 2004-ben épült négyszintes házat, melyben több lakás is kialakítható, illetve pinceszintje jelenleg is üzleti funkcióval hasznosul. Az árban 77 m²-es panorámás tetőterasz, lift, 7 állásos garázs, medencés parkosított kert is benne foglaltatik. 742,5 millióért a pesti oldal patinás diplomata negyedében eladó egy impozáns, 110 éve épült, 1224 m² alapterületű, de a padlás felé tovább bővíthető villaház, mely jelenleg cégközpontként üzemel. Ebben a funkciójában a négy szinten jelenleg 40 szoba található.

Háromszázmillió forint felett még több tucatnyi házat, villaépületet találunk az OC kínálatában, szinte kizárólag a budai oldalon, illetve Pesten a Városliget közelében.

A vidéki társasházi lakások átlagára 14,8 millió Ft az OC kínálatában. Ez alapján 213 átlaglakást tudnánk venni 3,16 milliárdból. Ugyanakkor ötmillió alatt is bő a kínálat egész országszerte, tehát akár háromszor ennyi ingatlant is vásárolhatnánk, ha a mennyiségi szempontot tartanánk szem előtt.

A legdrágább lakás egy tatai, négyszintes, 2003-ban épült 336 m²-es ingatlan. Az Öreg-tó partján hatalmas terasz, ötállásos garázs, belső lift, szauna, jacuzzi, kandalló, beépített bútorok, és számtalan biztonsági és kényelmi szolgáltatás várja vevőjét.

A második helyen egy siófoki 105 m²-es lakás áll, melynek 64 m²-es teraszáról, a jacuzziból közvetlen balatoni panoráma tárul elénk, mindez 98 millió Ft-ért. 50 millió Ft felett több, kisebb társasházban lévő lakást találhatunk. A top 3-ba még egy budaörsi, új építésű, 126 m²-es lakás kerül, 196 m²-es terasszal, 74,5 millió Ft-ért.

Az OC adatbázisában lévő lakások közül az 56 legdrágábbat egyszerre megvehetné a lottóötös nyertese; főleg siófoki és Pest megyei, illetve győri, debreceni, székesfehérvári ingatlanok kerülnének így a tulajdonába.

Ha ragaszkodik a panelhez...


Budapesten körülbelül kétszer annyiba, 28,9 millió Ft-ba kerül egy átlagos társasházi lakás, mint vidéken; a lottóötösből így megvásárolható 109 lakás egy nagyobb háztömbnyi ingatlant jelent. Hatmillió Ft alatt is több tucatnyi lakást találunk a kínálatban, szinte kizárólag téglalakásokat a VIII., X., XX. és XXI. kerületekben. Ilyen ingatlanból bőven 500 db felett vehetnénk, azaz rövid utcákat egészben.

Ha a lottónyertes ragaszkodna a panellakásokhoz, akkor Budapesten 11 milliós átlaggal számolva 287, vidéken 8,5 milliós átlaggal 371 lakást vásárolhatna fel, azaz egy-egy nagyobb szalagházat egyben.

Az Otthon Centrum kínálatának nyolc legdrágább fővárosi társasházi lakását is meg tudnánk venni a 3,16 milliárd forintból. Ebből hét lakás egy Andrássy úti, 1884-ben épült, és jelenleg átalakítás alatt álló műemlék épületegyüttesben található.

A legdrágább lakások 100-200 m² közöttiek, melyeket a beruházó 305,9 és 460,5 millió Ft között kínál. A felújítást követően tetőkertes napozóterasz és portaszolgálat áll majd az elegáns luxus kivitelű lakások vásárlói szolgálatára. A XII. kerületben 330 millió Ft-ért lehet egy 2006-ban épült 195 m²-es (nappali + 5 szobás, 2 fürdőszobás) lakáshoz jutni, 153 m² terasszal és 80 m²-es önálló kerttel a nagy közös parkon belül, valamint dupla garázzsal. Az ötlakásos épület rendhagyó építészeti megoldásokkal épült, hatalmas, ívelt üvegfalakkal; a lakóknak fitneszterem, szauna és medencék állnak rendelkezésre.

Címlapról ajánljuk
Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de... - Irán Európának üzent

"Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de..." - Irán Európának üzent

Telefonon konzultált több európai hivatali kollégájával Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter közvetlenül azután, hogy országa kedd este több száz rakétával támadta Izraelt - jelentette szerdán az iráni állami média. Izrael és Irán is fenyegetőzik azzal, hogy majd visszalő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

Kedden Irán mintegy 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, miután a zsidó állam pénteken végzett az Irán-barát Hezbollah terrorszervezet vezérével, Hasszán Naszrallahhal. A csapásról szóló utasítást maga Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője adta. Izrael válaszcsapást ígért. Kedd este az izraeli Jaffában terrortámadás történt, amelyben hét izraeli életét vesztette, egy női katona súlyosan megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 04:50
×
×
×
×