eur:
397.19
usd:
357.57
bux:
74102.13
2024. október 1. kedd Malvin

A férfiak alábecsülik a szeretet fontosságát

A Valentin-nap megünneplése hazánkban a legfiatalabb, a 15-19 éves korosztály körében a legfontosabb - derül ki a GfK Hungária felmérésének eredményeiből. Február 14-ét elsősorban családi körben töltjük, néhányan baráti társaságban vagy kollégákkal ünnepelnek. Míg a hölgyek e jeles napon főként saját készítésű ajándékkal kedveskednek, addig a férfiak az üzletek polcain keresik a megfelelő ajándékot.

A GfK Hungária Piackutató Intézet felmérése szerint a hazánkban jelenleg is újdonságnak számító Valentin (vagy magyarul: Bálint) nap, bár nagyon divatos, de közel sem nevezhető általánosnak. Ezt az "ünnepet" elsősorban a legfiatalabbak, vagyis a 15-19 évesek tartják igazán fontosnak, legkevésbé pedig az idősek ünneplik.

Míg például az Egyesült Államokban a háztartások 65 százaléka legalább küld néhány üdvözlőlapot, vagy 32 százalékuk virágot vesz a párjának, addig hazánkban a Valentin-napot nem ünnepli széles kör: mindössze a felnőtt lakosság harmada.

Az ünneplők több mint fele családi körben tartja a Valentin-napot, viszonylag sokan pedig barátokkal vagy kollégákkal. Néhányan viszont azt állítják: egyedül is megünneplik február 14-ét.

Az ünnep elfogadottsága szintén csekély - a május 1. és Pünkösd mellett ennek a napnak a legkisebb a jelentősége honfitársaink körében (mindössze tízből hárman tartják ezeket fontosnak). Sokkal inkább ragaszkodunk a hagyományos ünnepeinkhez: a karácsonyhoz, születés- és névnaphoz vagy a húsvéthoz (itt már tízből kilencen tekintenek úgy az ünnepre, mint fontos eseményre). A nagy nemzeti ünnepeink a képzeletbeli fontossági skálán valahol középen helyezkednek el - tízből öten tartják ezeket jelentősnek életükben.
Február 14-e főleg a városban élők számára vált jeles nappá - főként Budapesten és a nagyobb városokban számít ünnepnek, míg a kistelepülésen élők többségének körében ez a nap nem sokban különbözik a többitől.

A többi ünnephez hasonlóan a Valentin-napot is inkább a nők tartják fontosabbnak, mint a férfiak. Elsősorban a gyengébbik nem foglalkozik többet e jeles nappal. Ugyanakkor azok a férfiak, akiknek a párja készül a szerelmesek napjára, szintén vásárolnak valamilyen ajándékot - az urak készülődése ebben nagyjából ki is merül.

Zavarja a különbség a hölgyeket


Állításuk szerint a hölgyek jobban szeretik valamilyen saját készítésű ajándékkal meglepni párjukat, míg az urak inkább ragaszkodnak a hagyományos kereskedelmi formákhoz - így nem meglepő, hogy úgy tűnik, sokkal több férfi vásárol ajándékot Valentin-napkor, mint nő" - mondta Steigervald Krisztián, a GfK Hungária Fogyasztási cikk szektorának szektormenedzsere.

Ez a különbség "természetesen" zavarja is a hölgyeket, úgy gondolják, hogy a férfiak lényegesen kevesebb érzelmi töltetet visznek bele az alkalomba. Ráadásul rosszabb színben tünteti fel a helyzetet az a tény is, amelyet egy nemrégiben publikált nemzetközi kutatás is alátámaszt, vagyis hogy a férfiak alábecsülik a szeretet fontosságát. Miközben a nők olyan termékeket keresnek, amelyekkel ki tudják fejezni a szeretetüket, addig egy tipikus férfi által vásárolt valentin-napi ajándék inkább szól az ajándékot adó férfinek, semmint a nőnek.

Kevesen ismerik az ünnep eredetét, vagyis a 270-ben, éppen február 14-én kivégzett Szent Valentin pap történetét. Míg például a karácsony eredetének (helyes) ismerete 86, a húsvété 78 százalékos, addig a Valentin-nap ismeretének az aránya bőven 5 százalék alatti. Legkevésbé a Valentin-nap esetében említik a válaszadók, hogy eszükbe jutna az ünnep eredeti tartalma - amely nyílván nem is váratlan az igen alacsony ismertség mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×